Kayseri şehri atıksu profilinin çıkarılması ve kirlilik yüklerinin belirlenmesi
Displaying wastewater profile and determining pollution loads of the city of Kayseri
  1. Tez No: 246067
  2. Yazar: ŞÜKRÜ TANER AZGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu karakterizasyonu, endüstriyel atıksu, kirlilik yükü, Wastewater characterization, Industrial wastewater, pollution load
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Kayseri'de bulunan evsel ve endüstriyel atıksu kaynakları belirlenerek atıksu karakterizasyonu ve atıksu oluşumu ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Bu amaçla söz konusu tesislerin konumları, atıksu özellikleri ve mevcut deşarj yerleri incelenmiştir. Şehir genelinde oluşan atıksular, mevcut kaynaklarına göre 4 bölüme ayrılıp ulusal ve yerel yönetimler tarafından belirlenen deşarj standartlarıyla kıyaslanmıştır.Kirlilik profilinin oluşturulmasında 2007?2008 yıllarına ait Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi ve İl Çevre Orman Müdürlüğü tarafından yapılan kompozit numune bazlı analiz sonuçları dikkate alınmıştır.Endüstriler bazında atıksu analiz sonuçları incelendiğinde tesis değerlerinin yönetmelik değerlerinin altında kaldığı görülmüştür. Atıksu oluşumu ve kirlilik açısından en önemli payı tekstil ve metal sanayi oluştururken endüstrilerin büyük bir çoğunluğunun çıkış suyu değerlerinin ilgili yönetmelik limitlerini rahatlıkla sağladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this paper domestic and industrial wastewater sources of Kayseri were determined and information about character and formation of the wastewater were provided. For this purpose, location of the declared facilities?, their wastewater features and discharging areas were investigated. Wastewater, existing throughout the city was divided into 4 parts and compared with the discharge standards determined by the national and local governments.One year data set (2007-2008) received from Kayseri Metropolitan Municipality Water and Sewerage Directorate and Provincial Department of Environment and Forestry of the composite sample analysis results were considered to generate the pollution profile.In terms of wastewater and pollution, textile and metal market appears to get the most important proportion. On the other hand most industries' discharge limits are seen to supply the limits of the regulations.