Silindir içerisindeki aksimetrik akış yapılarının topolojik ve nümerik olarak incelenmesi
Topological and numerical investigation of axisymmetric flow patterns in a cylinder
- Tez No: 246099
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ DELİCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Topolojik Akışkanlar Dinamiği, Girdap Kırılması, Dinamik Sistemler, Topological Fluid Dynamics, Vortex Breakdown, Dynamical Systems
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
- Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tezin amacı, silindir içerisindeki aksimetrik akışların dejenere akış modellerini ve bu modellerin çatallanma diyagramlarını elde etmektir.Bu tez dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, göz önüne alınan problemin literatür çalışması yapıldı.İkinci bölümde, gradient operatörü, Laplace operatörü, süreklilik denklemi ve Hamiltonian sisteminin kutupsal ve silindirik koordinatlardaki gösterimleri verilmiştir.Üçüncü bölümde, genel aksimetrik akış ve basit dejenere nokta civarındaki aksimetrik akış modelleri elde edilerek Brons [23] tarafından elde edilen sonuçlar bu bölümde bir uygulama olarak sunuldu.Dördüncü bölümde, basit olmayan dejenere nokta civarındaki aksimetrik akış modelleri ve akış modellerindeki çatallanmalar teorik ve nümerik olarak incelendi. Brons [28] tarafından elde edilen sonuçlar bu bölümde bir uygulama olarak sunuldu.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to obtain the degenerated flow patterns of the axisymmetric flow in a cylinder and to construct their bifurcation diagrams.The thesis consists of four chapters.In the first chapter, the relevant literature of the problem considered in this thesis is consulted.In the second chapter, the illustrations of the gradient operator, Laplace operator, continuity equation and the Hamiltonian systems of the polar and cylindrical coordinates has been given.In the third chapter, the general axisymmetric flow and the axisymmetric flow patterns in the vicinity of simple degenerated points are obtained. In addition, the numerical results obtained by Brons [23] was presented as an application in this section.In the fourth chapter, the axisymmetric flow patterns in the vicinity of non-simple degenerated points and the bifurcations of the axisymmetric flow patterns are examined numerically and theoretically. In addition, the numerical results obtained by Brons [28] was presented as an application in this section.