Arsenik (As+3 ve As+5) uygulanmış Daphnia magna' da lipid peroksidasyonu ve antioksidan enzim aktivitelerinin incelenmesi
A study on lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities in arsenic (As+3 ve As+5) applied Daphnia magna
- Tez No: 246100
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Daphnia magna, Arsenit, Arsenat, Antioksidan Enzim, Lipid Peroksidasyon, Daphnia magna, arsenic, antioxidant enzyme, lipid peroxidation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada, inorganik arsenik türlerinin (arsenit ve arsenat) Daphnia magna'nın lipid peroksidasyonu ve antioksidan enzim aktivitelerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. D. magna kültüründen alınan örneklere 12, 24 ve 48 saat süreyle farklı konsantrasyonlarda arsenit (As+3) ve arsenat (As+5) uygulanmıştır. Lipid peroksidasyonu ve enzim aktivitelerinin zaman ve konsantrasyona bağlı değişimi istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Her iki arsenik türünün de hem lipid peroksidasyonunu hem de enzim aktivitesini önemli derecede etkilediği görülmüştür. Arsenitin D. magna üzerine toksisitesinin arsenata göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Enzim aktivitelerinin farklı konsantrasyon ve farklı uygulama sürelerine bağlı olarak değişim gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca D. magna'nın arsenik türlerine karşı oluşturduğu biyolojik cevap üzerine hem uygulama konsantrasyonunun hem de uygulama periyodunun önemli olduğu ve mutlaka birlikte değerlendirilmesi gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to study the effects of inorganic arsenic forms (arsenit and arsenat) on lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities of Daphnia magna. Arsenit (As+3) and arsenat (As+5) in different concentrations were applied to the samples obtained from D. magna cultures for 12, 24 and 48 hoursThe changes in lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities depending on the duration and concentration were statistically evaluated. It was found that these two arsenic forms affected both lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities significantly.It was determined that the toxidity of arsenit on D. magna was higher compared to arsenat and that enzyme activities changed depending on different concentrations and different durations of application. In conclusion, we suggest that both the duration of concentration and the duration of applicaton be important and that they be evaluated together, depending on D. magna?s biological response against arsenic forms.