Havacılık sektöründe veri madenciliği ile farklı sınıflandırma tekniklerinin karşılaştırmalı olarak uygulanması
A comparative application of different classification techniques with data mining on aviation industry
  1. Tez No: 246131
  2. Yazar: FEYZA GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YAPICI, YRD.DOÇ.DR. LALE ÖZBAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri madenciliği, Havacılık, Sınıflandırma, Kural Bulma, Data Mining, Aviation, Classification, Find Laws
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Veri madenciliği, farklı bir çok alana başarı ile uygulanan bir tekniktir. Havacılık sektörü de bu alanlardan birisidir. Özellikle Türkiye'de gelişmekte olan hava yolu işletmelerinde de kullanılması mümkündür. Havacılık sektörü, çok büyük miktarlarda veri ve bilgi birikiminin olduğu bir alandır. Bu veriler pilot, bakım, uçuş, motor, kaza, parça veya tehir raporları şeklinde kayıt altına alınmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de bir hava yolu işletmesinin güvenilirlik birimi veri tabanında yer alan sefer aksaklıkları raporları, parça raporları, pilot/bakım/kabin raporları ve gecikme raporları adı altında yer alan kayıtların veri madenciliği çalışması ile sınıflandırılması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı, yaygın olarak kullanılan veri madenciliği tekniklerinin havacılık sektöründe de kullanılabileceğini ortaya koymaktır. Türkiye dışındaki havacılık sektöründe veri madenciliği teknikleri kullanılmaktadır. Ancak çalışmalar çoğunlukla teknik veriler üzerinde yapılmaktadır. Türkiye'de ki havacılık sektöründe ise işletmeler veri madenciliği konusunda çok fazla bilgi ve deneyim sahibi değillerdir. Bu çalışma ile veri madenciliği ilgili işletmeye tanıtılmış ve yaygın kullanımı için örnek teşkil etmiştir. Yapılan çalışma ile uçaklarda kullanılan parçaların, herhangi bir arıza oluşmadan önce düzeltici ve önleyici işlemlerin yapılması için ikaz seviyelerinin tespit edilmesine yönelik kural geliştirilmiştir. Sonuç olarak parçaların ikaz seviyelerini temsil edecek anlamlı bir kural elde edilmiş ve bulunan kurallar doğrulukları ve güvenilirlikleri bakımından test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Data mining methods have been successfully applied to different fields. Aviation industry is one of these fields. There is a large amount of knowledge and data accumulation in aviation industry. These data could be stored in the form of pilot reports, maintenance reports, incident reports, component reports or delay reports. This paper explains the data mining application on the component reports, incident reports and delay reports of an airline company. In this study, we applied data mining functions on the reports of reliability department of the airline company. The purpose of our application is to find out a rule about the warning level of the components to do correcting operation before any fault. And also find the relationships between the parameters. As a result we found out a meaningful rule that presents the formulation of the warning level of the components. The rules found are tested in terms of their accuracy and reliability. As a result we introduce the data mining techniques to the aviation company and this study can be an example for next applications on aviation industry.