Türkiye Senecio L. (Asteraceae) türlerinin taksonomisi
Taxonomy of Turkish Senecio L. species (Asteraceae)
  1. Tez No: 246163
  2. Yazar: ÜMİT BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN HAMZAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Senecioneae, Senecio, Tephroseris, Taksonomi, Türkiye, Senecioneae, Senecio, Tephroseris, Taxonomy, Turkey
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmada Türkiye Senecio cinsinin taksonomisi yeniden yapıldı. 2005-2008 yılları arasında yapılan arazi çalışmaları sonucunda 338 farklı adresten Senecio örnekleri toplandı. Bu toplananlarla birlikte Türkiye'deki herbaryumlarda bulunan tüm Senecio örnekleri incelendi. Elde edilen bulgular ilgili literatürlerle mukayese edildi. Türkiye'de bulunan ilgili taksonlar Senecio ve Tephroseris olarak iki cinse ayrılarak değerlendirildi. Senecio aquaticus subsp. aquaticus, S. doria subsp. umbrosus ve S. papposus subsp. papposus taksonlarının Türkiye'de olmadığına, S. inops subsp. karamanicus'un yeni bir takson olarak tanımlanmasına, S. grandidentatus, S. doriiformis subsp. doriiformis ve S. x helwingii taksonlarının Türkiye Florası için yeni kayıt olduğuna, S. macrophyllus ve S. aytachii taksonlarının Türkiye'de var olduğuna, S. ovatifolius'un tam bilinmeyen takson olduğuna ve S. byzantinus'un şüpheli takson durumunda olduğuna karar verildi. Ayrıca, iki taksonun ismi yeniden düzenlendi (S. aquaticus var. barbareifolius, S. maritimus), iki taksonun taksonomik durumu yeniden düzenlendi (S. hypochionaeus subsp. lazicus, S. eriospermus subsp. lorentii), iki takson homonim durumundan dolayı yeniden adlandırıldı (S. dumanii, S. aytachii) ve sekiz takson sinonim durumuna düşürüldü (S. eriospermus var. crambefolius, S. hypochionaeus var. ilkasiensis, S. hypochionaeus var. argaeus, S. platyphyllus var. glandulosus, S. integrifolius subsp. aurantiacus var. leiocarpus, S. integrifolius subsp. aucheri, S. integrifolius subsp. karsianus, S. vernalis). Çalışma kapsamında olan 32 taksonun taksonomik durumunda herhangi bir değişiklik yapılmadı. Sonuç olarak Türkiye'de; Tephroseris cinsinin iki tür ve Senecio cinsinin 37 tür, dört alttür ve bir varyete olmak üzere toplam 42 takson ile temsil edildiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, the taxanomic studies were revised in Senecio genus in Turkey. Senecio samples from 338 different localities were collected in field studies that were carried out during 2005-2008. Together with the collected samples in this study, all of Senecio samples present in herbaria of Turkey were investigated. The findings of this investigation were compared with the related literature data. The related taxa in Turkey were separated to two genus, namely Senecio and Tephroseris. According to the results of this study, Senecio aquaticus subsp. aquaticus, S. doria subsp. umbrosus and S. papposus subsp. papposus taxa don?t exist in Turkey. S. inops subsp. karamanicus should be defined as a new taxon. S. grandidentatus, S. doriiformis subsp. doriiformis and S. x helwingii taxa are new record for Flora of Turkey. Existence of S. macrophyllus and S. aytachii taxa in Turkey were confirmed. S. ovatifolius is a taxon that is not exactly known and S. byzantinus is considered as a doubtful taxon. Furthermore, the names of two taxa have been rearranged (S. aquaticus var. barbareifolius, S. maritimus), the taxonomic status of two taxa have been rearranged (S. hypochionaeus subsp. lazicus, S. eriospermus subsp. lorentii), two taxa have been re-named because of their homonym status (S. dumanii, S. aytachii) and eight taxa have been dropped into synonym status (S. eriospermus var. crambefolius, S. hypochionaeus var. ilkasiensis, S. hypochionaeus var. argaeus, S. platyphyllus var. glandulosus, S. integrifolius subsp. aurantiacus var. leiocarpus, S. integrifolius subsp. aucheri, S. integrifolius subsp. karsianus, S. vernalis). Taxonomic status of 32 taxa was not changed within the scope of this study. As a conclusion, it has been ascertained that Tephroseris genus is represented with two species and Senecio genus is stood for totally 42 taxa with 37 species, four subspecies and one variety.