Türkiye Echinops L. (Asteraceae) cinsi Oligolepis seksiyonuna ait taksonların cpDNA sekans analizi ile incelenmesi
cpDNA sequence analysis of taxa in Echinops L. (Asteraceae) genus Oligolepis section in turkey
  1. Tez No: 276769
  2. Yazar: ESMA ÖZHÜNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: PCR-RFLP, DNA Dizi Analizi, Kloroplast DNA, PCR-RFLP, DNA Sequence Analysis, Chloroplast DNA
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye Oligolepis seksiyonuna ait Echinops melitenensis ve Echinops phaeocephalus türlerinin cpDNA polimorfik yapılarını PCR-RFLP ve DNA dizi analiz yöntemleriyle inceleyerek seksiyona ait türlerin polimorfikliğini tespit etmek, diğer Echinops seksiyonlarına ait türlerle karşılaştırmak ve cpDNA veri tabanı oluşturmaktır.Bu çalışmada Oligolepis seksiyonuna ait iki tür kullanılmıştır. Bu türlerle karşılaştırmak amacıyla da Ritrodes seksiyonundan iki tür, Echinops seksiyonundan dört varyete, bir alttür, üç tür ve Senecio cinsinden de bir tür çalışılmıştır.PCR-RFLP yöntemiyle yapılan inceleme sonucuna göre; cpDNA'nın iki bölgesi (trnH-trnK ve trnK exon 1- trnK exon 2) MboI, AluI, RsaI, Hin1I, MnII, BsuR restriksiyon enzimleriyle taranmış, 48'i polimorfik olmak üzere toplamda 81 bant bulunmuştur.cpDNA'da yer alan rps16 geninin (800 bç) dizi analizi sonucuna göre; haplotip sayısı 11, haplotip çeşitliliği 0.9545, nükleotid çeşitliliği 0.01286 ve polimorfik bölge sayısı ise 45 olarak elde edilmiştir.Bu sonuçlar, Echinops cinsine ait taksonların cpDNA polimorfikliğini, PCR-RFLP yönteminden cpDNA dizi analiz yöntemleri ile araştırılabileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the cpDNA polymorphisms of Echinops melitenensis and Echinops phaeocephalus species in Oligolepis section using PCR-RFLP and DNA sequence methods. It was also aimed to compare these species with the species of other Echinops sections and to set a cpDNA databank of Turkish Oligolepis section.In this study, two species of Oligolepis section were used. The species of Oligolepis section were compared with two species of Ritrodes section, four variety, one supspecies, three species from Echinops section and also one species from Senecio genus.As the results of PCR-RFLP method; two regions of cpDNA (trnH-trnK and trnK exon 1- trnK exon 2) were searched with restriction enzymes MboI, AluI, RsaI, Hin1I, MnII, BsuR ,and 48 of the 81 total fragments were found polymorphic.According to the results of sequence analyses from rps16 gene of cpDNA (800 bp) the number of haplotype, haplotype diversity, nucleotide diversity and polymorphic sites were detected to be 11, 0.9545, 0.01286 and 45, restpectively.These results suggested that the taxa in Echinopss could be distinguished into different taxa with the aid of cpDNA PCR-RFLP and cpDNA sequence analysis.