Kütahya çiniciliğinin üretim ve pazarlama sorunları
The production and marketing problems of Kutahya ware
- Tez No: 246186
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çini, Çini Üretim Sorunları, Kalite, Kütahya, Kütahyawares, Marketing Problems, Quality, Kutahya
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çiniciliğin Kütahya açısından özel bir önem ve anlamı vardır. Bu bağlamda çinicilik, yüklenmiş olduğu sanatsal değerler yanında ekonomik ve kültürel değerlerle de ön plana çıkmıştır. Geçmişten beri süregelen sanatsal, ekonomik ve kültürel açıdan çiniciliğin gelişmesinde hammaddeden, ürünün işlenmesine, pazarlanmasına ve dağılışına kadar çeşitli aşamaların etkisi vardır.Bu çalışmada, Kütahya'nın asırlar boyunca önemli bir yönetim merkezi olmasında birinci derecede etkili olan yol sisteminin değişmesi, Kütahya'nın bir yönetim merkezi olarak değer yitirmesine karşılık şehrin başta ayakta kalmasını sağlayan, daha sonra kalkınmasında, önemli bir değer yaratan, aynı zamanda adını dünya çapında duyurmasında önemli bir yere sahip olan çinicilik üzerinde durulmuştur.Çini sektörü için toplam kalite yönetimi anlatılmış ve çini üretiminde yaşanan üretim ve pazarlama sorunları yapılan çalışmalarla ortaya konulmuş, bu sorunların çini sektörüne etkileri araştırılmış ve sektöre yönelik çözüm önerileri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Traditional Kütahyawares (also known as Çini) have a special importance and meaning for Kutahya. In this context, Kütahyawares come into prominence with economical and cultural values together with artistic values. In the development of Kütahyaware with respect of artistic, economical, and cultural aspects in different stages such as processing, marketing, and distribution of the product, beginning old times, various factors have impact including geography.In this study, in contrast to the change in the road route which had a first degree effect as an administration centre of Kutahya for ages and losing value as an administration centre, it was emphasized on the Kütahyaware which keep survival of the city, and afterwards create value in the development of the city, at the same time have an important role in being known globally.In this study, total quality management for traditional Kütahyaware sector, the marketing manufacture problems in their production, the effects of these problems on Kütahyaware sector were investigated and some recommendations for the problems were proposed.