Açık işletme yöntemiyle çalışan kömür işletmelerinde maliyet analizi; bir açık işletme örneği
Coal analysis at coal mines operated under open mine method; a sample open coal mine operation
- Tez No: 246232
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Açık ocak, Örtü kazı, Birim Maliyet
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Örtü malzemesinin kaldırılmasına dayalı açık ocak kömür işletmeciliğinde kazı ve taşıma faaliyetleri için kazıcı-yükleyici ve kamyon sistemi yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tüvenan kömürün piyasa ihtiyacına göre boyutsal olarak sınıflandırılması ve kalitesinin arttırılması için kriblaj ve lavvar tesisleri kullanılmaktadır. Maliyet analizi yapılırken maliyete etki eden faktörlerin birbirlerinin tamamlayıcısı durumunda olduğunu ve yürütülen maden işletmeciliğinin herhangi bir noktasında oluşan bir aksamanın sistemin genelini etkileyeceğini ve verimsizliğe neden olacağı unutulmamalıdır.Bu çalışmada, Tekirdağ'ın Malkara ilçesi sınırları içerisinde olan İR-164 ruhsat numaralı İbrice Maden İşletmesi'nde kömür maliyetine etki eden maliyet faktörleri incelenerek kömür birim maliyeti belirlenmiştir.Çalışmada ayrıca kazı - yükleme ve taşıma makinelerinin, kriblaj ve lavvar tesislerinin ayrı ayrı değerlendirilerek, bu faktörlerin maliyeti ne derecede etkilediği belirlenmiş, maliyeti en fazla etkileyen faktörün akaryakıt olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Excavator ? Truck comnation is widely used for excavation and carriage at open coal mining operations based on stripping of the cover material. Also, ?criplage? and ?lavvar? facilities are used dor sizing all-in coal depending on market requirements and dor improving the quality. While a cost analysis is being conducted it should be kept in mind that, the factors influencing the cost are complementary to each other and any disruption occuring at any stage of mining operations shall have impact on the entire system and shall eventually cause inefficiency.In this study the factors influencing cost of coal at İbrice Mining Operations, Lisence no IR-164 located within the boundaries of Malkara Town of Tekirdağ were analyzed and unit coal cost was found.In the study, excavation-loading and carriage machinery, ?criplage? and ?lavvar? facilities were evaluated independently and it was detected to what extend they influenced cost. Finally it was concluded that the factor most influencing the cost was fuel.Keywords : Open-pit mine, Overburden, Unit cost.