Yer karolarında geçirimsiz engob kompozisyonları
Waterproof engobe compositions for floor tiles
  1. Tez No: 246234
  2. Yazar: SİNEM AKSAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZAHAT EDİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Camsı faz, Engob, Geçirimsizlik, Geçirgenlik, Su emme, Amorf Phase, Engobe, Impermeable, Permeability, Water Absorption
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada yer karosu engoblarındaki geçirgenlik problemi ele alınmıştır. Yer karosu bünyelerinin su emme özelliğinden dolayı, kullanım esnasında renk değişimi problemleri yaşanmaktadır. Bu konuda müşteri şikayetleri alan Kütahya Seramik Fabrikası'nda geçirimsiz engob çalışılmaları yapılmıştır.Çalışmada standart engob reçetesine göre daha sinter bir malzeme elde edilmeye çalışılmıştır. Bunun için camsı faz artırılmıştır. Frit miktarının artırılması ile hazırlanan engob reçeteleri işletme şartlarında pişirilmiştir.Frit miktarının artmasına bağlı olarak artan camsı fazın su geçirgenliğini düşürdüğü gözlenmiştir. Ancak engob renginin beyazlık değeri düşmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the permeability problem are covered about the floor tiles engobes. Due to water absorption properties of the structure of floor tiles, color changing problems experienced during the use of. After customer complaints on this issue , Kutahya Ceramic Factory has worked about the impermeable engobe.Study than the standard prescription engob sinter material were obtained. The glassy phase were increased . To increase the amount of frit is prepared by baking in the operating conditions are engob prescriptions.Increased depending on the amount of glass frit increases water permeability of the lower phase is observed. However, the whiteness value fell engob color.