Kars Çayı'nda yaşayan Capoeta capoeta capoeta (L.,1758) bireylerinin karaciğer, solungaç, bağırsak dokuları üzerine civa (II) klorürün etkisinin histopatolojik yöntemlerle incelenmesi
Inversigation of the effects of mercury (II) cloride on liver, gill, intestinal tissues of Capoeta capoeta capoeta (L., 1758) individuals which live in Kars creek by histopathological methods.
- Tez No: 246306
- Danışmanlar: YRD.DOÇ.DR. MUHİTTİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Civa klorür, Capoeta capoeta capoeta, karaciğer, bağırsak, solungaç, histopatoloji, Mercury chloride, Capoeta capoeta capoeta, liver, intestine, gill, histopathology
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada, Capoeta capoeta capoeta (L., 1758)' nın karaciğer, solungaç, bağırsak dokuları üzerine civa (II) klorürün etkisi histopatolojik yöntemlerle araştırıldı. Kars Çayı'ndan yakalanan balıklar 500 litrelik tanklara konularak 15 gün süreyle ortama adaptasyonları sağlandı. Daha sonra, 3 gruba ayrılarak kontrol gruptaki balıklar normal su ortamında, II. ve III. gruptaki balıklar 15 ve 30 gün süreyle 0,05 mg/L HgCl2 içeren su ortamında bekletildi. Bu süre sonunda histopatolojik çalışmalar için balıklardan karaciğer, bağırsak ve solungaç doku örnekleri alınarak %10'luk formaldehit solüsyonunda tespit edildi. Rutin histolojik yöntemlerle parafin bloklar hazırlandı ve 4-5 ? kalınlığında kesitler alındı. Elde edilen kesitlerin tamamı hematoksilen ve eosin boyama metoduna göre boyanarak ışık mikroskobunda incelendi.Işık mikroskobik incelemede karaciğer, bağırsak ve solungaç dokularında civaya maruz kalma süresiyle artan derecelerde dejenerasyon ve nekrozlar tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of Mercury (II) cloride on liver, gill and intestine tissues were investigted by histopathological methods. Fish caught from the Kars creek were placed in 500 liter tanks. The fish were adapted to the medium for 15 days. Then, the fish were divided into 3 groups; I. group was control group and hold in tap water. Fish in II and III groups were hold in water containning 0,05 mg/l HgCl2 for periods of 15 and 30 days. At the end of this perriod, intestine and gill tissue samples were fixed in % 10 formaldehyde solution fox. Then histopathological studies fish liver, paraffin blocks were prepared and sections of 4-5 µm thicknes were cut. All the sections were stainned with heamatoxylen ? eosin. Then, all the sections were investgated under a light microscope.Ligh microscope investigations revealed that dejenerations and necrosis in livers, intentines and gill of fish exposure to HgCl2 were present.