Alzheimer hastalarında kan MDA ve GSH seviyelerinin araştırılması
Investigation of the levels of blood MDA and GSH in Alzheimer
- Tez No: 246314
- Danışmanlar: YRD.DOÇ.DR. AYSEL GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer, Malondialdehit (MDA), Redükte Glutatyon (GSH), Lipit Peroksidasyonu, Alzheimer, Malondialdehyde (MDA), Reduced Glutathione (GSH), Lipid peroxidation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada Alzheimer hastalarında kan MDA ve GSH düzeylerinin araştırılması hedeflenmiştir.Çalışmada Kars yöresinde yaşayan yaşları 65 ve 79 arasında değişen 15 sağlıklı ve 15 alzheimer hastası birey seçildi. Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöröloji servisinde Alzheimer teşhisi konulmuş olan hastalardan kan örnekleri alınmadan önce Standardize Mini Mental Test (SMMT ) ve Klinik Demans Evreleme Ölçeği (Berg L 1984) uygulandı.Daha sonra eritrosit GSH ve plazma MDA düzeylerine bakıldı. Sağlıklı ve Alzheimerlı gruplarda eritrosit GSH ( p< 0.01 ) ve plazma MDA ( p< 0.01 ) düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu.Sonuç olarak, Alzheimer hastalığının lipit peroksidasyonuna neden olduğu ve bunun sonucunda MDA düzeyinde bir artışın meydana geldiği ve endojen bir antioksidan olan GSH düzeylerinde ise alzheimer hastalarında önemli bir artışın olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The focus of this dissertation is the research of MDA and GSH levels in the blood of Alzheimer patients.15 healthy individuals and 15 alzheimer patients living in Kars between the ages 65to 79 were selected for the dissertation. Before taking blood samples from patientswho were diagnosed with Alzheimer at Kafkas University Medicine School NeurologyCenter, they were applied Standardized Mini Mental State Examination (SMMSE) andClinical Dementia Rating (Berg L 1984).In the next step, erythrocyte GSH and plasma MDA levels were checked.The statistical difference between the healthy individual and Alzheimer patientGroup erythrocyte GSH ( p< 0.01 ) and plasma MDA ( p< 0.01 ) levels wereplausible.As a result, it was observed that Alzheimer disease caused lipid peroxidationand as a conclusion significantly increased the MDA levels and the GSH, anendogenous antioxidant, levels in the blood of Alzheimer patients.