Alpgen simulasyonu ile top kuarkın üretilmesi
Top quark production with alpgen simulation
- Tez No: 246313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİTHAT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Standart Model, Pozitron-Proton çarpışması, Top kuark, ALPGEN üreteci, Standard Model, the Pozitron-Proton collisions, Top quark, ALPGEN generator
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada ALPGEN üreteci ile top kuarkın üretilmesi ele alındı. Ayrıca bu çalışmada Standart Model, top kuark özellikleri ve ALPGEN üretecinin genel yapısı ele alındı. Yüksek enerjili parçacıkları tanımlayan Standart Model, top kuarkın bazı özelliklerini tanımlarken top kuarkın kütlesi hakkında bir öngörüde bulunmamaktadır. Top kuarkın kütlesi diğer kuarkların kütlesinin yaklaşık 30 katı büyüklüğünde olmasından dolayı Standart Model ötesi fiziğinin bulgularını içerdiği düşünülmektedir.Bu çalışmada son olarak ALPGEN üreteci ile dört tane analiz yaptık. Bu analizlerde, olay sayısı ve çalışma biçime göre alt süreçler ve tesir kesitinde geçen parçacık sayısındaki değişimleri inceledik.
Özet (Çeviri)
In this thesis, top quark production was studied by using ALPGEN generator. Standart model, properties of Top Quark and general phase of Alpgen generator was also discussed. Standart model usually defines the high energytic particles and also some properties of top quark; on the other hand it does not have so many predictions about mass of top quark. Since the mass of the top quark is enourmously big (more than 30 times of total mass of other quarks) It should be evaluated beyond the Standard model.In this study we have done four different analysis using ALPGEN generater. In this analysis we mainly looked at the cross-section of the sub processes using different number of events.