4-formilbenzoik asitin metal komplekslerinin sentezi ve özellikleri
4-formylbenzoic acids of metal complexes are synthesis and properties
  1. Tez No: 246325
  2. Yazar: MUSTAFA SERTÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACALİ NECEFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 4-formylbenzoate, N?-diethylnicotinamide
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kobalt(II), Nikel(II), Mangan(II), Çinko(II), Kadmiyum(II) ve Bakır(II) metallerinin 4-formilbenzoat ile N,N'-dietilnikotinamid'li komplekslerinden oluşan altı adet kompleks ilk defa sentezlenmiştir[Co(C8H5O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2]I[Ni(C8H5O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2]II[Mn(C8H5O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2]III[Zn(C8H5O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2]IV[Cd(C8H5O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2]V[Cu(C8H5O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2]VI4-formilbenzoat komplekslerinde, metal : 4-formilbenzoik asit : N,N'-dietilnikotinamid : su oranının 1:2:2:2 oldukları bulunmuştur.X-ışını kırınımı(X-Ray) yöntemi ile üç kompleksin yapısı aydınlatılmıştır.20-1000 oC sıcaklık aralığında azot atmosferinde TG-DTG-DTA termik analiz metodu kullanılarak, sentezlenen komplekslerin termal özellikleri eş zamanlı incelendi. Sulu komplekslerin dayanıklılığı aşağıdaki sıraya göre değişmektedir.IV < VI < III < V < I < IIKomplekslerin sularını tek basamakta kaybettikleri saptanmıştır.Susuz komplekslerin termal kararlılılkları ise aşağıdaki sıraya göre değişmektedir.IV < VI < V < III < II < IParçalanma sonucunda parçalanma ürünü olarak komplekslerde; CoO (I), NiO (II), Mn3O4 (III), ZnO (IV), Cd (V) ve Cu(VI) oluştuğu gözlemlenmiştir.ANAHTAR SÖZCÜKLER; 4-formilbenzoat, N,N'-dietilnikotinamid
Özet (Çeviri)
The metals Co(II), Ni(II), Mn(II), Zn(II), Cd(II) and Cu(II) are made synthesis with six complexes and consisting of 4-formylbenzoate with N,N?-diethylnicotinamide for the first time[Co(C8H5O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2]I[Ni(C8H5O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2]II[Mn(C8H5O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2]III[Zn(C8H5O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2]IV[Cd(C8H5O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2]V[Cu(C8H5O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2]VIIt is found in 4-formylbenzoate complexes the rate of metal : 4-formylbenzoic acid: N,N?-diethylnicotinamide: water is 1:2:2:2.The structures of three complexes are enlightened with X-ray.By using TG-DTG, DTA thermic analysis method in nitrogen atmosphere between 20-1000 °C heat, thermal features of complexes which are made syntehisis was spantenrausly studred. The stability of watery complexes is changing according to the following order below:IV < VI < III < V < I < IIIt is fixed that complexes lost their water on one degree.As for the thermal stabilities of complexes without water change to the order below:IV < VI < III < V < I < IIIt is doserved that as a result of fragmation in complexes as a product of fragmation CoO (I), NiO (II), Mn3O4 (III), ZnO (IV), Cd (V) and Cu(VI) existed