0°c sıcaklıkta CuSo4-CuBr2-H2O üçlü su-tuz sisteminin izotermik yöntemle çözünürlüğünün ve faz dengelerinin araştırılması
Investigation of solubility and phases in the a quilibrium by the isothermal method in the CuSo4-CuBr2-H2O at 0°c
- Tez No: 246343
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHİT ALİŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: CuSO4-CuBr2-H2O üçlü su-tuz sistemi, Üçlü sistemler, Çözünürlük, Ötonik Nokta, Faz Dengeleri, Ternary Systems, Solubility, İnvariant Point, Phase Equilibrium
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
CuSO4-CuBr2-H2O üçlü su-tuz sisteminde 0oC sıcaklıkta izotermik yöntemleçözünürlük, yoğunluk, viskozite, iletkenlik, tuzluluk ve faz dengeleri araştırılmıştır.CuSO4-CuBr2-H2O üçlü sistemin basit ötonik sistem türüne ait olduğu ve ötonik noktanın bileşimi (%kütle olarak) %2,00 CuSO4, %45,39 CuBr2 ve %52,61 H2O olduğu saptanmıştır.Sistemin bu ötonik noktasında sıvı faz ile CuSO4.5H2O ve CuBr2.2H2O kristalhidratlarının dengede bulundukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Solubility, density, viscosity, conductivity salty, and phases in the equilibrium in the CuSO4-CuBr2-H2O was investigated by the isothermal method at 0oC.For the CuSO4-CuBr2-H2O system, the invariant ternair point have been determined, of wich composition is as following:%2,00 CuSO4, %45,39 CuBr2 and %52,61 H2OIn this ternair point of system, crystallohydrates, CuSO4 5H2O ve CuBr2.2H2O with liquid phase was estabilished to be equilibrium.