Çıldır Gölü'nde yaşayan Cyprinus carpio (L., 1758) bireylerinin serum proteinleri üzerine bakır sülfat (CuSo4 .5H2O)' ın etkisinin elektroforetik yönden incelenmesi
The electrophoretical study of the effects of copper sulphate (CuSo4 .5H2O) on serum proteins of Cyprinus carpio (L., 1758) in Çıldir lake
- Tez No: 246344
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bakır sülfat, Cyprinus carpio, serum protein, SDS-PAGE, Copper sulphate, Cyprinus carpio, serum protein, SDS-PAGE
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada Çıldır Gölünde yaşayan Cyprinus carpio (L., 1758) bireylerinin serum proteinleri üzerine farklı dozlardaki bakır sülfat (CuSO4)' ın etkisinin elektroforetik yönden incelenmesi araştırıldı. Balıklar 3 gruba ayrıldı; I. grup normal su ortamında, II. grup 0.1 ppm ve III. grup 0.3 ppm düzeyinde bakır sülfat içeren su ortamında bekletildi. Çalışma sonunda elde edilen serum numuneleri Sodyum Dodesil Sülfat Poliakrilamid Jel Elektroforezi (SDS-PAGE)' nde yürütüldü. II. ve III. gruptaki balıkların serum protein bantlarında kontrol grubuna göre kalınlaşmalar olduğu tespit edildi. Bakır sülfatın 0.1 ppm ve 0.3 ppm dozlarda toksik etki yaptığı ve 40 kD ve 43 kD'luk protein bantlarının oluşmasına yol açtığı, bu oluşumunda toksikasyon stresi ve immun sistemin uyarılmasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the electrophoretic effects of different doses of copper sulphate on serum proteins extracted from Cyprinus carpio?s (L., 1758) which were caught from Çıldır lake were investigated. Fish were seperated from 3 groups; 1st group in normal water environment, 2nd group in 0,1 ppm and 3rd group were left in water which contain 0,3 ppm copper sulphate. At the end of study, serum samples were let run in Sodium Dodecyl Sulphate Polyacrylamide Gel Electrophoresis (SDS-PAGE). It was determined that, each serum protein bands of the 2nd and the 3rd group fishs get thickker. 0.1 ppm and 0.3 ppm doses of copper sulphate made toxic effect and it was caused 40kD and 43kD protein bands formation; it was thought that this formation is a result of toxication stres and stimulation of immune system.