Mekanik fizik hareketlerinin 3 boyutlu ortamda simulasyonu
3 dimension simulation of mechanic physics motions
  1. Tez No: 246382
  2. Yazar: HÜSEYİN ADALAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT BEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: java 3d, simülasyon, java 3d, simulation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Simülasyon, günümüzde pozitif bilimlerde çok önemli bir yere sahip, uygulamadır. Birçok sistemin geliştirilmesinde ve ilerletilmesinde simülasyon metoduna sık sık başvurulur. Simülasyon metodu bir yandan yeni sistemlerin geliştirilmesinde başrol oynarken; diğer yandan zaman içinde kendini de geliştirmek için çeşitli metotlar kullanmıştır. Bu metotlar için de 3D (3 boyut) simülasyonlar en önemlilerinden biridir. Özellikle gerçek dünyanın ve geleceğe yönelik çıkarımların planlanmasında 3D simülasyonlara sıklıkla başvurulmaktadır.Bu projede de 3D simülasyon metodunu baz alarak, mekanik fizik (newton fiziği) konularından 5 tanesinin 3D ortamında simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu konular, enerji korunumu, kuvvet ve hareket, düzgün doğrusal hareket, basit harmonik hareket (sarkaç), ve eğik atış hareketidir.Projeyi geliştirme ortamı için java dili seçilmiştir. Java standart edition 1.6 ve java 3d 1.4 kütüphanelerini kullanılmıştır. Fizik hareketleri simüle edilirken, her bir hareketin formüllerinin değişkenleri enteraktif ara yüzle kullanıcı tarafından girilmiştir. Hareketlerin enerji, hız, ivme ve yer değiştirme grafikleri eş zamanlı olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Simulation is essential in sciences today. Many valuable systems is developed or updated by simulations. During simulations is improving the system, it improves itself. One of the essential method to improve simulations is 3d environment. Especially simulating real world and modeling future ideas, 3d simulations are used.In this project, 5 of mechanical physics motions are simulatedby 3d environment. This motions are, force,energy saving, uniform circular motion, pendulum motion and projectile motion.Java language is preffered to develop this project. Java se 1.6 and java 3d 1.4 libraries are used. All variables for motions formulas are parametric, and taken by user with graphical user interface. Motions graphs are also drawn on the screen.