İmmobilizasyonun ön çapraz bağ rekonsrüksiyonu sonrasında tünellerin genişlemesine olan etkisi (hayvan deneyi)
Effects of immobillization after the anterior cruciate ligament reconstruction on the tunnel enlargements
  1. Tez No: 132164
  2. Yazar: TOLGA AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR AHMET ATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, tünel genişlemesi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Akkaya T., İmmobilizasyonun ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrasında tünellerin genişlemesine olan etkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Tezi. Ankara 2003. Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrasında oluşan tünel genişlemesi yeni tanımlanmış bir fenomendir. Kullanılan greft tipine, tespit yöntemine ve yerine göre tanımlanmış farklı şekilde tünel genişlemesi mevcuttur. Günümüzde oluşan bu tünel genişlemesinin etiyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Muhtemel etiyolojik faktörler“Mekanik ve 'Biyolojik' olmak üzere iki ayrı grup altında tanımlanmıştır. Mekanik faktörler içinde greft-tünel mikrohareketi, ”stress shielding", uygunsuz greft yerleşimi ve erken dönemde yoğun fizik tedavi programı yer almaktadır. Bu çalışma için düzenlenen hayvan deneyi ile erken dönemdeki eklem hareketlerinin kısıtlanmasının tünel genişlemesine olan etkisi değerlendirildi. Çalışmamızda 7 adet sokak köpeği denek olarak kullanıldı. Deneklerin ön çapraz bağlarının kesilmesini takiben ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu ve sonrasında immobilizasyon amacı ile uzun bacak alçısı uygulandı. Cerrahi sırasında hazırlanan tüneller postoperatif 1. günde, 3. ve 6. haftalarda çekilen bilgisayarlı tomografi ile değerlendirildi. Değerlendirmede önce her bir tünel beş eşit kadrana bölündü ve bu bölgelerin alanları çekilmiş olan her üç tomografide ölçülerek karşılaştırıldı. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildiğinde her iki tünelin de immobilizasyona rağmen genişlediği gösterildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Akkaya T. Effects of immobilization after the anterior cruciate ligament reconstruction, on the tunnel enlargements. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Orthopaedics and Traumatology, Ankara 2003. The bone tunnel enlargement after anterior cruciate ligament reconstruction is a relatively new defined phenomenon. Different tunnel shapes are recorded on femoral and tibial sides (cone, cavity or cystic, linear ), which are supposed to occur depending on the graft type, fixation type and site. The etiology of tunnel enlargement is unknown. Many postulated factors, however, have been described. These can be divided into two broad categories: mechanical and biological. Mechanical factors include graft tunnel motion dependent upon graft type and fixation methods, stress shielding of the graft, improper graft placement, and accelerated rehabilitation. The early effects of the limiting the movements of the joints on the tunnel enlargement utilized with the experiments on the animals. In our study we used 7 mongrel dogs as test subject. After cutting the anterior cruciate ligament, anterior cruciate ligament reconstruction had been made and the leg immobilized by above - knee cast. The tunnels, which are prepared during the operations evaluated at the postoperative 1st. day, 3rd. and 6th. weeks after the operation by computed tomography. In experiment, every tunnel seperated in five equal quadrants and the area of enlargement compared with each other in all three computed tomography. After checking the results statistically, tunnel enlargement had been seen in both tunnels inspite of the immobilization. Key words : Anterior cruciate ligament reconstruction, tunnel enlargement