Laktik asit bakteri inokulantlarının mısır silajının fermantasyon ve aerobik stabilite özellikleri ile rumen ekolojisi üzerine etkileri
The effects of lactic acid bacterial inoculants on fermentation, aerobic stability and rumen ecology of maize silage
  1. Tez No: 246401
  2. Yazar: EKİN SUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL FİLYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Katkı maddesi, laktik asit bakteri inokulantları, mısır silajı, fermantasyon, mikrobiyal yapı, aerobik stabilite, hücre duvarı bileşenleri, in vitro sindirilebilirlik, rumen ekolojisi, Silage additive, lactic acid bacterial inoculants, maize silage, fermentation, microbial structure, aerobic stability, cell-wall components, in vitro digestibility, rumen ecology
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, laktik asit bakteri (LAB) inokulantlarının mısır silajının fermantasyon, mikrobiyal yapı, aerobik stabilite ve hücre duvarı bileşenleri ile in vitro rumen ekolojisinin bazı özellikleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.Araştırmada kullanılan mısır hamur olum döneminde (%32.72 kuru madde) hasat edilmiştir. Yaklaşık 2 cm boyutunda parçalanmış olan materyal LAB inokulantları ile muamele edilerek, 1.5 L' lik laboratuvar (Weck, Wehr-Oflingen, Germany) silolarına silolanmıştır. Silaj katkı maddesi olarak, 6 homofermantatif, 2 heterofermantatif ve 1 homofermantatif+heterofermantatif LAB olmak üzere 9 farklı inokulant kullanılmıştır. İnokulantlar parçalanan taze materyale 106 cfu/g düzeyinde katılmışlardır. Sonuçta 10 uygulama (kontrol + 9 LAB ), 4 farklı açım dönemi (2., 4., 8. ve 60. gün) ve 3 paralelden oluşan toplam 120 (10x4x3) silo silaj hazırlanmıştır. Her uygulama için 3' er silo, silolamanın 2., 4., 8. ve 60. günlerinde açılarak, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda (60. gün) açılan silajlara 5 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmış ve silajların in vitro gaz üretim değerleri, rumen uçucu yağ asitleri konsantrasyonları ile in vitro besin maddeleri sindirilebilirlikleri saptanmıştır.Mısır silajında kullanılan homofermantatif ve homofermantatif +heterofermantatif LAB inokulantları; suda çözünebilir karbonhidratların etkin kullanımını sağlayarak, ortam pH' sı ile silajların asetik ve bütrik asit konsantrasyonlarını düşürmüşler, laktik asit konsantrasyonlarını ise kontrol grubuna göre önemli düzeyde artırmışlardır (P0.05), homofermantatif LAB' ne göre artırmıştır (P0.05).Homofermantatif LAB inokulantları; rumen ekolojisine ait parametrelerden in vitro gaz üretim değerini (P1132TM ve Lactobacillus pentosus), rumen uçucu yağ asitleri (L. plantarum MTD1 ve L. pentosaceus) ile gerçek kuru madde (L. plantarum MTD1), organik madde (P1132TM) ve nötr deterjanda çözünmeyen lif sindirilebilirliklerini (L. plantarum MTD1 ve L. pentosus) kontrol grubuna göre önemli düzeyde artırmışlardır (P0.05).
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effects of lactic acid bacterial (LAB) inoculants on the fermentation, microbial structure, aerobic stability, cell wall components and some of the rumen ecology parameters of maize silage.Maize was harvested at dough stage of maturity (32.72% dry matter). Plant was chopped approximately 2 cm after harvest then treated with LAB inoculants and were ensiled in 1.5-L (Weck, Wehr-Oflingen, Germany) laboratory silos. Six homofermentative, 2 heterofermentative and 1 homofermentative +heterofermentative LAB inoculants were used as a silage additives. The inoculants were applied at 106 cfu/g chopped fresh material. As a result, 10 treatment (control, 9 LAB), 4 opening period (2., 4., 8. and 60. days), 3 parallel, total 120 (10x4x3) silo were ensiled. Three silo per treatment were sampled on 2., 4., 8. and 60. days to evaluate the chemical and microbiological analysis. At the end of the ensiling period (60. day) the silages were subjected to an aerobic stability test, lasting 5 days. Furthermore, in vitro gas production values, rumen volatile fatty acid concentrations and in vitro nutrient digestibilities of silages were also determined.Homofermentative and homofermentative+heterofermentative LAB inoculants; decreased silage pH, water-soluble carbohydrates, acetic and butyric acid concentrations, but increased lactic acid concentration compared with the control or other inoculated silages (P0.05) but they increased aerobic stability compared with homofermentative LAB inoculants (P0.05).Inoculation with homofermentative LAB enhanced rumen ecology parameters such as in vitro gas production (P1132TM and Lactobacillus pentosus), rumen volatile fatty acids (L. plantarum MTD1 and L. pentosaceus) and true dry matter (L. plantarum MTD1), organic matter (P1132TM), neutral detergent fiber digestibilities (L. plantarum MTD1 and L. pentosus) of silages according to control (P0.05).