Tek damar yapılı cevher yataklarında bilgisayar destekli fay modellemesi ve rezerv hesabı
A cad model in single seam fault and it's reserve estimation
  1. Tez No: 246508
  2. Yazar: OLCAY DAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN ERARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Fay Hattı, Fault Line
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada tek damarlı cevher yatakları ile fay arasındaki fiziksel etkileşimi bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak görüntülemek amacıyla bir matematik model ve bilgisayar yazılımı geliştirilmiştir. Geliştirilen sistem plaka yapısında olan cevherin ve fayın dalım yön ve açısını kullanmaktadır. Analitik geometri temeli üzerine bina edilen algoritma ile gerek cevher, gerekse faya ait bütün gerekli koordinatlar hesaplanmakta, damar-fay kesişim hattının koordinatları bulunmakta ve atım bilgilerine göre cevher yatağının yeni pozisyonu belirlenmektedir. Geliştirilen matematik model algoritması C++ programlama diliyle kodlanarak, AutoCAD ortamında görüntüleme imkânı sunan bir yazılım geliştirilmiştir. Sistem, değişik cevher-fay ilişkileri için sınanmış, gerek sayısal, gerekse görsel olarak doğru sonuçlar üretmiştir. Her türlü ve sayıda cevher-fay etkileşimi için geliştirilebilecek bir sistemin alt yapısı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a mathematical model and a computer software have been developed in order to display in computer the three dimensional appearance of a single ore vein and fault interaction. The developed system utilizes azimuth angle and dip angle of both ore seam and fault. The new appearance of the seam is determined regarding coordinates of seam and fault which have been calculated by analytical geometry. The developed algorithm has been coded in C++ programming language. The output of the system can be displayed in AutoCAD. The system has been examined by different conditions of seam-fault interaction and either numerical, or visual results are true. The system will be a base for more complicated studies in future.