Çorum yöresi düşük tenörlü krom cevherlerinin zenginleştirilmesi
Benefication of low grade chromium in surrounding of corum
  1. Tez No: 246507
  2. Yazar: ÇAĞRI YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL BENTLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Chromite, Liberalisation size, Magnetic Separation, MGS, Shaking Table
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Krom cevherleri ham madde olarak metalürji, refrakter ve kimya sanayinde kullanılmaktadır. Kullanım alanlarına uygun krom konsantrelerinin hazırlanması amacıyla, yaş ve kuru manyetik ayırma, sallantılı masa, manyetik ayırma+sallantılı masa ve MGS zenginleştirme yöntemleri uygulanmıştır.Çorum-Alaca düşük tenörlü kromit cevherinin, mikroskopla yapılan tane serbestleşme boyutunun 0.300 mm altında olduğu ve cevherin minerolojik analizinde ise kromit, serpantin ve manyezit mineralleri içerdiği tespit edilmiştir.Sallantılı masa, sallantılı masa+manyetik ayırma ve MGS yöntemlerinin her üçünde de satılabilir kromit konsantreleri üretilmiştir. Deneysel çalışmalar sonucunda %26.91 Cr2O3 içeren cevher sallantılı masa ile %50.10 Cr2O3 tenörlü ve %85.28 verimle kazanılabilmektedir.Anahtar Kelimeler : Kromit, Serbestleşme boyutu, Manyetik Ayırma, MGS, Sallantılı Masa.
Özet (Çeviri)
Chromium ores are used in refractory, metallurgy and chemical industry as a row material. Chromium ores which are used in this industry sections changes with regard to its grade and property. Therefore, it is necessary to prepare chromium which fits to consumption area. In this study, wet magnetic seperator, dry magnetic seperator, shaking table and multi gravity seperator were used for chromium dressing.Ideal liberalization sizes below 0.300 mm were found by microscope for Corum-Alaca row grade chromium ores. In this ore?s mineralogical analysis it was found that choreme?s waste rocks are serpantinite and magnesite.In shaking table, shaking table+magnetic separator and MGS was produced sellable product. Finally, ballast ore?s grade was raised from 26.91 % to 50.10 % with 85.28 % recovery by shaking table.