Sağlık gereçleri bünyesinin pişme sıcaklığına talk ve spodümen katkılarının etkisi
Effects of talc and spodumene additions on firing temperature of sanitaryware structures
- Tez No: 246511
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ GÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Firing, Sanitaryware, Spodumene, Talc
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada sağlık gereçleri bünyesinin fiziksel ve teknik özelliklerini bozmadan talk ve spodümen ilavesi yapılarak, pişirim sıcaklığının düşürülmesi hedeflenmiştir. Standart sağlık gereçleri massesine % 1, % 3, % 5, % 7 ve % 9 oranında talk ve spodümen ayrı deney reçeteleri oluşturularak ilave edilmiş masse süspansiyonları hazırlanmıştır. Talk ve spodümen ilaveli masse süspansiyonları alçı kalıp yöntemi ile şekillendirilmiş ve etüvde kurutulmuştur.Hazırlanan deney numuneleri laboratuar tipi seramik fırında 1100 ºC, 1150 ºC ve 1200ºC'de pişirilmiştir. Pişirilen deney numunelerinde küçülme, su emme, deformasyon, mukavemet değerleri ölçülmüş standart (katkısız) numune ile karşılaştırılmıştır. Pişirilen deney numunelerinde meydana gelen fazların saptanması için XRD analizleri ve mikroyapı analizleri için SEM incelemeleri yapılmıştır. Ayrıca enerji tüketimine yönelik analizler yapılmıştır.Talk ve Spodümen ilavesi ile su emme oranlarında azalma görülürken deformasyon ve mukavemet değerlerinde artış gözlenmiştir. Sonuç olarak talk ve spodümen katkısının 1150ºC'da istenilen özellikleri sağladığı ve 1200 ºC'da pişirilmiş işletme massesi numunelerine eşdeğer teknik özelliklere sahip olduğu görülmüştür. İşletme koşullarında da buna benzer sonuçların elde edilmesi durumunda %10' a yakın enerji tasarrufu sağlanabileceği tahmin edilmektedir.Anahtar Kelimeler : Pişirim Sıcaklığı, Sağlık Gereçleri, Spodümen, Talk.
Özet (Çeviri)
This study aims decreasing in firing temperature of the sanitaryware manufacturing without causing a negativeness in their physical and technical properties. Talc and spodumene were added with (wt. %), % 3, % 5, % 7 and 9 ratios to the standard sanitaryware masse recipe as extra. The suspensions added talc and spodumene were shaped by slip casting and then dried in oven. The shaped samples were sintered at 1100 ºC, 1150 ºC and 1200 ºC. The effects of the additives were investigated by applying several tests, such as shrinkage percents, water absorption percents, deformation and bending strengths. The results were compared with the standard sanitaryware material.