Değirmisaz kömür üstü atıklarının tuğla üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of using Degirmisaz core of sheyl in tile production
- Tez No: 246510
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİ UZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kil, Kömür üstü, Şist, Tuğla, Clay, Upper Coal, Sheyl, Tile
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada Güral A.Ş işletmesinden alınan kil ve Değirmisaz kömür üstü şisti kullanılmıştır. Çalışma iki aşamada yapılmıştır. I. Aşamada atık belirli oranlarda reçetelere ilave edilmiştir. Fiziko-mekaniksel ve kimyasal testler yapılarak, en uygun oranda en uygun sıcaklık tespit edilmiştir. Sıcaklık ve oran bileşenleri tespit edildikten sonra, II. Aşamada atığın farklı tane boyutlarında kil bünyesinde üzerinde etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.Sonuç olarak, 12000C'de, %25 katkılı dekapaj atıkları işletmelerde atık değerlendirilmesinde olumlu sonuçlar vermektedir. Farklı tane boyutlarındaki dekapaj atığın kile ilavesi ile yapılan fiziksel testlerde kuru, pişme ve toplam küçülme değerleri ayrıca su emme ve yoğunluk değerleri atık kullanımının işletmelere olumlu etki yapacağını desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, clay which was taken from Güral A.Ş. and değirmisaz core of the sheyl were used. Study was taken into two parts. In the first part, sheyl was added to the recepies in a certain ratio. With testing its physo-mekanical properties, was found the best ratio and best temperature. After temperature and ratios were determined, in the second part, effects of sheyl was investigated on clay with different particular dimentions.As a conclution, at 12000C, pickling sheyls with % 25 ratio was given possitive results for waste management in factories. In the physical testes with different particular sizes of sheyls were given better results for dry, fired and total shrinkage and also water absorption and density.