Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yemlerinde kanola yağını kullanma olanakları
The possibilities of utilization of canola oil in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diets
  1. Tez No: 246660
  2. Yazar: SEVAL YAMAN DERNEKBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMİHAN KARAYÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), kanola yağı, büyüme performansı, kimyasal kompozisyon, yağ asitleri, Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), canola oil, growth performance, chemical composition, fatty acids
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmada, farklı oranlarda kanola yağı içeren rasyonların gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) büyümesi, kimyasal kompozisyonu ve yağ asit miktarları üzerine etkileri incelenmiştir.Araştırmada, ortalama canlı ağırlıkları 119±0.17 g olan gökkuşağı alabalıkları için, protein oranları (~%47) ve yağ oranları (~%17) eşit olacak şekilde, %100 balık yağı (BY100) içeren kontrol yemi, %25 (KY25), %50 (KY50), %75 (KY75) ve %100 (KY100) kanola yağı içeren beş farklı deneme yemi hazırlanmış ve 70 gün boyunca balıklar bu yemlerle beslenmiştir.Deneme sonunda canlı ağırlık artışı, spesifik büyüme oranı, oransal büyüme oranı, yem tüketimi, yem değerlendirme sayısı, protein tüketimi, protein değerlendirme randımanı, balık vücudunda tutulan protein miktarları, hepatosomatik indeks ve viserosomatik indeks değerleri yemlere katılan kanola yağından etkilenmemiştir (p>0.05). Ancak, görülebilir net protein verimliliği miktarı deneme yemlerinden etkilenmiş olup (p0.05). EPA, DHA, ve ?-3/?-6 miktarları, en yüksek BY100 grubunda (sırasıyla; %4.60±0.02, 16.28±0.18 ve 1.87±0.07), en düşük KY75 grubunda (sırasıyla; %2.20±0.01 11.17±0.95 ve 0.81±0.05) belirlenmiştir (p>0.05). ?-3 miktarı en yüksek KY25 (%18.25±1.09), en düşük KY75 grubunda (%14.86±0.95), ?-6 miktarı ise en yüksek KY75 (%18.66±0.39) ve en düşük BY100 grubunda (%9.48±0.21) tespit edilmiştir.Bu çalışmadaki sonuçlar, gökkuşağı alabalıklarında büyüme, kimyasal kompozisyon ve yağ asitleri üzerine herhangi bir olumsuz etki yapmadan, yemlerdeki balık yağının tamamının kanola yağı ile değiştirilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of different levels of dietary canola oil on growth, body proximate composition and fatty acid composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were investigated.Five different experimental diets with equal protein (~47%) and lipid (~17%) content containing 0% (100% fish oil as control diet- group BY100), 25% (group KY25), 50% (group KY50), 75% (group KY75) and 100% (group KY100) canola oil were formulated for rainbow trout with a mean weight of 119±0.17 g and fed for 70 days.In the end of the experiment, wet weight gain, specific growth rate, relative growth rate, feed intake, feed efficiency rate, protein intake, protein efficiency ratio, protein retention, hepatosomatic index and vicerosomatic index were unaffected by diet treatment (p>0.05). However, apparent net protein retention was effected by diet (P0.05). EPA, DHA, and ?-3/?-6 amounts were maximum in BY100 group (%4.60±0.02, 16.28±0.18 and 1.87±0.07, respectively) and minimum in KY75 group (%2.20±0.01 11.17±0.95 and 0.81±0.05, respectively) (p>0.05). ?-3 was maximum in KY25 group (%18.25±1.09) and minimum in KY75 group (%14.86±0.95) while ?-6 was maximum in KY75 group (%18.66±0.39) and minimum in BY100 group (%9.48±0.21).This study was showed that canola oil can be used about 100% replacement of fish oil without any negative effect on growth, chemical composition and fatty acid composition of rainbow trout.