Yapıların otel olarak yeniden kullanım bağlamında mekansal dönüşümlerinin kavramsal ve kuramsal analizi
Conceptional and theoretical analysis of space transformation of buildings in the context of reusage as a hotel
  1. Tez No: 246761
  2. Yazar: BANU APAYDIN BAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. CENGİZ EREN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Otel, Yeniden Kullanım, Otel Olarak Yeniden Kullanım, Mekan, Mekansal Dönüsüm, Hotel, Adaptive Re-usage, Adaptive Re-usage As a Hotel, Space, Space Transformation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu tez kapsamı içinde ele alınan arastırmanın konusu; yeniden kullanım baglamında yapılara otel islevinin verilmesi ve bu dönüsüm sürecinde mekansal olusumların mevcut örnekler üzerinden analiz edilerek, sonuçların ortaya konmasıdır. Tez çalısması giris bölümü ile birlikte yedi bölümden olusmaktadır. Giris bölümünde tezin çıkıs noktasını olusturan problemin genel tanımı bununla beraber tezin amacı, kapsamı ve yöntemi yer almaktadır. Birinci bölümde konunun ele alınısında önemli olan bazı tanım ve kavramların açıklamaları yapılmıstır. kinci bölümde otel tarihçesi, tarih boyunca konaklama ve otelcilik sektörünü etkileyen otel kilometre tasları ve gelismeler kronolojik olarak verilmistir. Buna ek olarak, otel yapılarının degisim ve gelisimlerini daha iyi anlamamız için otel yapılarının tarihsel süreç içerisinde mekansal çesitlenmesi incelenmistir. Üçüncü bölümde otellerin mekansal olusumu ile ilgili kriterler, gerekli mekan ve kullanım alanları arastırılmıs, günümüz otel tasarımı için gerekli ön bilgiler sunulmustur. Dördüncü bölümde ise yapıların yeniden kullanımı ile ilgili temel veriler incelenmis, yeniden kullanım nedenleri belirtilerek, yararları maddeler halinde ortaya konmustur. Daha sonra yeniden kullanım yöntemlerinde izlenecek yol için gerekli veriler ortaya konmus, yeniden kullanım yöntemleri müdahale derecesine göre sınıflandırılmıstır. Ayrıca yeniden kullanım asamasında tasarım açısından en uygun yaklasımlar belirlenmistir. Buna ek olarak yeniden kullanıma iliskin kanun ve yönetmelikler ayrıca yeniden kullanımda çıkabilecek sorunlar ekseninde arastırmalar yapılmıs ve ülkemizde bu baglamda yapılmıs degisik örnekler sunulmustur. Besinci bölümde otel olarak yeniden kullanım sürecinde yapının seçimi için gereken ölçütlerden bahsedilmis, seçilen yapının otel islevine uygunlugu ile ilgili arastırma yapılıp örnekler üzerinde analizi yapılmıstır. Altıncı bölüm tezin bir bakıma sonucunu ortaya koyan alan çalısmasını içermektedir. Bu bölümde öncelikle mekan kavramı ve otel mekanlarına kavramsal yaklasımlar ele alınmıstır. Ardından yapıların otel olarak yeniden kullanımlarında mekansal dönüsümlerin nasıl bir kurgusu olması gerektigi hakkında genel bir bilgi verilmistir. Daha sonra çalısma, stanbul'dan seçilmis örnekler olan Four Seasons Oteli, Sumahan Oteli ve Sofa Otel özelinde yapıların tanımlanması, otel islevine uygunlugunun denetlenmesi ve otel olarak yeniden kullanım baglamında mekansal dönüsümlerin degerlendirilmesi seklinde yapılmıstır. Sonuç bölümünde yapılan arastırma ile ilgili bulgular ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
This thesis is a research about transforming buildings into hotels in the context of adaptive reusing. Some buildings are analyzed and outcomes are discussed. This research consists of an introduction part and seven sections. The introduction part includes the definition of the basic problem, the aim, the content and the method of the thesis. In the first section some relevant definitions and concepts are explained. In the second section the short history of the hotel is given. Also the milestones of hotels that affect accommodation during the past and development of hotels are explained in chronological order. In addition varieties in spaces of hotel buildings during history have been examined in order to realize the changes and the developments. In the third part criteria about the space formation of hotels are investigated and the information for todays? hotel design is presented. In the fourth section basic data about adaptive reusing of the building are examined, reusing causes are determined and the advantages are defined as items. After that the data for the methods of adaptive reusing are defined and these methods are classified according to the interference degree. Furthermore the most suitable approaches for designing these buildings are clarified. In addition laws and regulation issues that are related to reusing and some possible problems are investigated with the aid of examples from our country. In the fifth section selective criteria for buildings which are reused as hotels are presented. Examples of selected buildings are analyzed in view of their adaptability to a hotel. The sixth section includes the field study. This section is about space concept and gives general information about how the spaces are transformed during adaptive reusing. Three hotels are selected in stanbul: Four Seasons Hotel, Sumahan on the Water Hotel and Sofa Hotel. These buildings are first defined, and then checked whether they are functional as a hotel or not lastly how their spaces are transformed. In conclusion, the results of the research are explained.