Uçuş eğitimi amaçlı havaalanlarının kontrol bölgesi kapasitesinin modellenmesi
Control zone capacity modeling of airports used for flight training operations
  1. Tez No: 246873
  2. Yazar: FULYA AYBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM ÇETEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Havaalanı kontrol bölgesi kapasitesi, Pist kapasitesi, MeydanTuru Kapasitesi, Analitik modelleme, Benzetim modeli, Airport Control Zone Capacity, Runway Capacity, Aerodrome CircuitCapacity, Analytic Modeling, Simulation Model
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada yoğunluklu olarak eğitim uçuşlarına hizmet veren özel kullanım amaçlı havaalanlarının pist ve meydan kontrol kapasitesi incelenmiştir. Öncelikle tek pistli havaalanları için geliştirilmiş olan iniş, kalkış ve karma operasyonlara ilişkin kapasite modelleri uçuş eğitimi amacıyla kullanılan havaalanlarına uyarlanmış ve bu analitik modellerden faydalanarak ?touch and go? operasyonları için bir pist kapasitesi modeli geliştirilmiştir. Daha sonra, bu tür havaalanlarındaki meydan turu kapasitesinin incelenmesi için ARENA programı yardımıyla bir benzetim modeli oluşturularak sistemin kapasitesi ve darboğazları incelenmiştir. Seçilen havaalanının trafik yapısı incelemeleri ışığında çeşitli trafik ve operasyon karmalarına ilişkin senaryolar oluşturulmuştur. Bu senaryolar doğrultusunda yapılan tekrarlı deneyler ile kontrol bölgesi kapasitesi analizleri çıkartılmıştır. Analitik model sonuçları ile benzetim sonuçları karşılaştırılarak kontrol bölgesi kapasitesi ile pist kapasitesi karşılaştırılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusuna, gelecek çalışmalarda irdelenecek kapasite artırıcı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes runway and aerodrome circuit capacities of airports specifically used for flight training operations. In the first part of the study, existing analytic runway capacity models for landing, take-off and mixed operations are adapted for airports serving flight training operations, and then a runway capacity model for touch and go operations is developed based on these analytical models. In the second part of the study, the capacity and bottlenecks of the aerodrome circuit are investigated for these airports using a simulation model in ARENA software. Based on the traffic structure of the selected airport, various scenarios regarding traffic and operation mix are prepared and the control zone capacity of the airport is analyzed for these scenarios. Finally, the results of analytic and simulation models are compared and the proposals regarding the capacity enhancement are presented for the further analysis in future.