Üronik asitlerin sülfanilamit türevleri ile reaksiyonları
The reactions with sulfanilamide derivatives of the uronic acids
  1. Tez No: 246885
  2. Yazar: SELDA KUZU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN YENİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Üronik Asit, Sülfanilamit, Kloraloz, Sülfa İlaç, Peptit, Uronic Acid, Sulfanylamide, Chloralose, Sulfa Drug, Peptide
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez çalışmasında ?-kloraloz ve ß-kloraloz ticari şekerleri kullanılmıştır. Her iki şeker molekülünde de 5-OH ve 6-OH guruplarının izopropiliden halkası ile korunması gerçekleştirilmiştir. Daha sonra 3-OH gurubu CH3I varlığında metillenerek korunmuştur. Bir sonraki basamakta asidik hidroliz yapılarak 5,6-O-izopropiliden halkasının parçalanması sağlanmıştır. Elde edilen 3-O-metil-1,2-O-(S)-trikloroetiliden-?-D-glukofuranoz molekülü periyodat oksidasyonu sayesinde yüksetgenerek ilgili dialdofuranoz formuna dönüştürülmüştür. Bu şekilde diol yapısının parçalanması ve ilgili aldehit türevinin sentezi gerçekleştirilmiştir. Bu aldehit türevinin HNO3 varlığında yüksetgenmesi sonucu furano üronik asit birimleri elde edilmiştir. Son basamakta ise, bu üronik asit türevleri piridin içinde kenetlenme reaktifi olarak kullanılan DCC varlığında sülfonilamit türevleri ile tepkimeye maruz bırakılmıştır. Böylelikle, iskelet yapısında peptit bağ oluşumları taşıyan yeni türevler sentezlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, ?-chloralose and ß-chloralose sugars, commercially available, were used. 5 and 6-OH groups of these both sugars were protected with the formation of izopropylidene ketal ring. Then, 3-OH group was methylated using with CH3I. On the next step, 5,6-O-isopropylidene ring was broken via the acidic hydrolysis. Obtained 3-O-methyl-1,2-O-(S)-trichloroethylidene-?-D-glucofuranose structure was oxidized by periodate oxidation procedure. In this way, the diol form is crached and related aldehyde derivative can be synthesized. Furono uronic acid derivatives can be obtained when these aldehyde derivatives are oxidized by using HNO3. On the last step, this uronic acid derivative reacted with sulfanilamide derivatives existing of DCC that serve as a coupling reagent in pyridine. Thus, the new derivatives which have peptide linkage on their skeleton were sythesized.