İş yeri düzenlemesinde ?5s? yaklaşımı ve derin kuyu pompası imal eden bir işletmede bir uygulama
?5s? principles approaching in workplace organization and an application in a well pump manufacturing company
- Tez No: 247002
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: yalın üretim, iş yeri düzenleme, lean production, workplace organization
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
5S tekniği, yalın üretim sistemindeki düzenleme işlemlerine standart yaklaşımlar sağlayan bir sistemdir. 5S yaklaşımı, genel olarak basit düzenleme işlemlerinden daha üst düzey bir sistem olarak ortaya çıkmaktadır.5S, çalışma alanını temiz, düzenli ve amaca uygun biçime sokulması için uygulanan bir Toplam Kalite tekniğidir. S ile başlayan 5 Japonca kelimenin baş harflerinin bir arada ifade edilmesi nedeniyle 5S adı ile bilinmektedir.5S, işletmelerdeki düzen ve disiplini sağlamak için kullanılan hem basit, hem de işletmenin en küçük ayrıntılarının denetimini sağlayan ve diğer iyileştirme çalışmalarının temelini oluşturan bir sistemdir.Çalışma, Konya'da yerleşik derin kuyu pompaları üreten bir işletmede yürütülmüştür. Çalışma sonucunda işletmede düzenli ve temiz bir ortamın yanı sıra, gereksiz malzemelerin uzaklaştırılması ile alan kazanımı elde edilmiştir. 5S'nin her adımında işletme için iyileşmeler sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
5S is a set of techniques providing a standard approach to housekeeping within Lean. It is often promoted as being far more than simply housekeeping.5S approach is a production management system that capital letter starts with“S”and first practiced as a systematic form in Japan establishments and purposed the free time minimum in production activities with claiming basis.5S is a system employed to establish order and discipline; both simple and provides governance on every single detail in an enterprise and roots for other improvement efforts.Study had been carried out in a well pump manufacturing company settled in Konya. As a conclusion of study, space gained by tidy and clean environment and removal of unnecessary materials as well. Improvements gained in every step of 5S.