Atopik dermatitli hastalarda deri prick test, total Ig E Ve spesifik Ig E sonuçlarının değerlendirilmesi
Skin prick test , total Ig E and spesific Ig E evaluation of the results in patients with atopic dermatitis
- Tez No: 247017
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ BALEVİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, prick test, spesifik IgE, Atopic dermatitis, skin prick test, specific Ig E
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
AD , genellikle çocukluk çağında başlayan tekrarlayıcı, kronik , hayat tarzındaki değişikliklere bağlı olarak insidansı giderek artmakta olan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır.Bu çalışmaya, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine başvuran atopik dermatit tanısı almış 30 hasta ile, atopi bulgusu olmayan 20 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Ev tozu akarları, ağaç polenleri, çim ve ot polenleri, hayvan tüy epitelleri, gıdalar ,böcekler ve mantarlardan oluşan 51 maddelik prick test maddesi hasta ve kontrol grubuna uygulandı. Pozitif kontrol olarak histamin solusyonu, negatif kontrol olarak da serum fizyolojik kullanıldı. Hasta grubunda en çok pozitif çıkan alerjenler, ev tozu akarları, çim polenleri, çavdar poleni ,yabani ot polenleri ve mantarlar olarak tesbit edildi. Kontrol grubunda ise sadece 1 kişide ev tozu akarı ve kandidaya karşı prick test pozitifliği tesbit edildi. Hasta grubundaki 30 kişiden 17 sinde total IgE yüksek bulunurken(%56.7) kontrol grubundaki 20 kişinin 2 sinde total IgE yüksekti(%10) . Total IgE yönünden iki grup arasında anlamlı fark bulundu(P0.005).Prick test pozitif çıkan 30 hastanın, bu maddelere karşı spesifik IgE pozitifliği 17 hastada tespit edildi (%56.7). Spesifik IgE pozitif bulunan maddeler en çok ev tozu akarları, çavdar poleni ve çim polenleriydi. Prick sensitivitesi %100, Prick test (+) değerin tahmin değeri %56.7 idi.Total IgE ile spesifik IgE değerleri arasında düşük uyum tesbit edildi( Kappa: 0.19, p:0.31). Spesifik IgE ile alerjik konjuktivit arasında uyumluluk mevcuttu (p:0.063).Sonuç olarak AD de prick test, spesifik IgE ,eozinofil ve total IgE seviyelerine bakılması, sorumlu alerjenlerin tesbitinde ve tedavide yol gösterici olabilecek parametrelerdir.
Özet (Çeviri)
Atopic dermatitis (AD) is a chronically relapsing skin disease that begins most commonly during early childhood. The prevalence of AD is increasing because of the alteration lifestyles and the disease effects life quality indefferently.In this study, subjects were 30 patients who were admitted to Dermatology Clinic Of Selçuk Universty Meram Medical Faculty whith the diagnosis of AD. There were 20 healthy subjects as a control group, without any atopy history and have no clinical symptoms. Skin prick tests, composed of 51 materials; house dust mites, foods, tree pollens, grass pollens, insects and mold were performed both groups. In this test histamin solution was positive and serum saline were negative controls.Prick tests were reactive mostly for house dust mites, mold, grass pollens and the other pollens in the AD group. In the healthy group, there were reactive results for house dust mite and candida only ine one subject. Serum total IgE levels are elavated in 17 of 30 patients (56,7%) in AD group, and 2 subjects in the healthy group(10%). Stastical analyses showed that, in the AD group, serum total IgE levels are significiantly higher than healthy controls(p0.005).In the AD group, 17 of 30 patients have increased specific IgE to the materials that were reactive whith the skin prick test.(56,7%). Specific IgE were mostly for house dust mites, grass pollens and rye pollens. Sensivity of prick test was 100% and the value of predict was 56,7%.No correlation was found between total and specific IgE levels( cappa:0.19, p:0,31). Statistical analyses showed a correlation between specific Ig E levels and allergic conjunctivitis (p:0.063).As a result, skin prick tests, total and specific Ig E levels and peripheral eosinophil counts are useful laboratory methods for finding causative agents of allergy and treatment of AD.