Folikül uyarılmasında human chorionic gonadotropinin etkisi
Effect of human chorionic gonadotropin in follicle stimulation.
  1. Tez No: 247084
  2. Yazar: RAMİN SALAHOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HALUK İDİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: HCG, folikül, over hiperstimulasyonu, oosit kalitesi, gebelik, HCG, Follicle, ovarian hyperstimulation, oocyte quality, pregnancy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Yardımla üreme programına alınan olgularda HCG/LH aktivitesi ile folikül gelişimi, hormon düzeyleri, oosit kalitesi ve gebelik arasındaki ilişkinin araştırılması.Materyal ve Metod: Kliniğimize başvuran infertil olgulara her grupta 30 hasta olmak üzere rFSH veya HMG'le over hiperstimulasyonu yapıldı. Gelişen folikül sayısı, çapları, gonadotropin tedavi süresi, kullanılan gonadotropin dozu, stimulasyonun 1; 6; yumurta toplanma günü serum hormon düzeyleri (Estradiol, Progesteron, Androstenedion, serbest Testosteron, DHEAS), endometrium kalınlığı kaydedildi. Elde edilen oositler olgunluk derecelerine göre sınıflandırıldı. Preembriyo grading, gebelik oranları, gebelik kayıpları, OHSS açısından araştırıldı.Bulgular: Stimulasyonun 6. günü 10 mm'den büyük folikül sayısı HMG grubunda yüksek bulundu (p=0,02). 6. gün toplam folikül sayısında fark yoktu. HCG uygulama günü 10-17 mm orta derecede matür folikül oranı rFSH grubunda yüksekti (p=0,03). Toplanan yumurta sayısında fark yoktu. GV (germinal vezikül) oranı rFSH grubunda yüksekti (p=0,04). >17 mm matür folikül sayısı anlamlı olmasa da HMG grubunda daha yüksekti. Serum hormon düzeyleri arasında istatistik anlamlı fark bulunamasa da, stimulasyonun 6. günü ve aspirasyon günü P, T, DHEAS değerleri HMG grubunda, E2 ve A değerleri ise rFSH grubunda yüksekti. Gebelik oranları HMG grubunda %36,7; rFSH grubunda %30, devam eden gebelik HMG grubunda %33,3, rFSH grubunda %26,7 olarak saptandı. Gebelik kayıpları, çoğul gebelik, OHSS oranı anlamlı olmasa da rFSH grubunda yüksekti.Sonuç: LH/HCG etkisi ile stimulasyonun 6. günü büyük foliküllerin gelişimi ve oosit maturasyonu açısından iyi sonuçlar görüldü. Kullanılan gonadotropin miktarının az, tedavi süresinin kısa, gebelik oranlarının iyi olması nedeniyle HCG'nin İVF sonuçlarını ve folikül gelişimini etkilediğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the relationship between HCG/LH activity and follicle development, hormone levels, oocyte quality and pregnancy rates in patients who undergo ART.Materials and Methods: Sixty infertile patients were divided into 2 equal groups; ovarian hyperstimulation was performed by rFSH or HMG. Number and sizes of developing follicles, duration and dose of gonadotropin treatment, serum estradiol, progesterone, androstenedione, free testosterone, DHEAS levels on the 1st, 6th days of stimulation and oocyte pick-up day, endometrial thickness were recorded. Oocytes were classified according to their maturity. Preembryotic grading, pregnancy rates, presence of pregnancy losses and OHSS were investigated.Results: Number of follicles >10 mm was higher in HMG group on the 6th day of stimulation (p=0,02) however number of total follicles were similar. On oocyte pick-up day, rate of middle grade mature 10-17 mm follicles were higher in rFSH group (p=0,03) although number of oocytes yielded were similar. Rate of germinal vesicles were higher in rFSH group (p=0,04). Number of >17 mm mature follicles were insignificantly higher in HMG group. P, T, DHEAS levels were insignificatly higher in HMG group and E2 and A levels were insignificantly higher in rFSH group on the 6th day of stimulation. Pregnancy rates were 36,7% and 30% and on-going pregnancy rates were 33,3% and 26,7% in HMG and rFSH groups respectively. Rates of pregnancy loss, multiple pregnancy and OHSS were insignificantly higher in rFSH group.Conclusion: LH/HCG administration is associated with higher rates of >10 mm follicle development on the 6th day of stimulation and oocyte maturation. We may suggest that HCG is associated with better IVF results and follicle development due to lower gonadotropin doses, shorter treatment duration and higher pregnancy rates.