Romatoit artritli hastalarda anti-siklik sitrulline peptit (Anti-CCP) düzeyleri ve anti-tiroglobulin (Anti TG) ile ilişkisi
Anti-CCP(Anti-Cyclıc Cıtrullınated Peptıde) levels in Rheumatoid Arthritis and Anti TG correlation
  1. Tez No: 247121
  2. Yazar: PINAR BAŞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoit Artrit, anti-CCP, anti-TG
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu arastırma ile Romatoit Artritli (RA)'li hastalarda anti-siklik sitrulline peptit (anti- CCP) ve anti-tiroglobulin (anti-TG) düzeylerinin belirlenerek hastalıgın teshisinde kullanılabilirliginin yanı sıra her iki parametre arasında bir iliskinin olup olmadıgının da belirlenmesi amaçlanmıstır. Arastırma, Saglık Bakanlıgı Kars Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniginde muayene olan ve RA teshisi konulan 29 hasta (25 kadın, 4 erkek; hasta grubu; HG) ve saglıklı 15 birey (11 kadın, 4 erkek; kontrol grubu; KG) üzerinde yürütüldü. Belirlenen degerler açısından gruplar karsılastırıldıgında Eritrosit Sedimentasyon Hızı (ESH, KG: 8,80 ± 1,23; HG: 28,48 ± 3,14 mm/saat; p= 0,000), C-Reaktif Protein (CRP, KG: 2,43 ± 0,31 mg/L; HG: 11,02 ± 1,61 mg/L; p= 0,000), Romatoit Faktör (RF, KG: 7,90 ± 0,88 IU/ml; HG: 55,46 ± 8,91 IU/ml; p= 0,000), anti-CCP (KG: 1,92 ± 0,17 U/ml; HG: 61,4 ± 13,7 U/ml; p= 0,003) ve anti-TG (KG: 1,68 ± 0,20 IU/ml; HG: 3,58 ± 0,64 IU/ml; p= 0,043) degerlerinin hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiki önemde yüksek oldugu belirlenmistir. Anti- CCP'nin RA için belirlenen sensitivite (% 96,5) ve spesifite (%93,3) degerlerinin diger parametrelere göre daha yüksek oldugu anlasıldı. Ayrıca RA'lı hastaların % 24'ünde Anti-TG degerlerinin yüksek oldugu belirlendi. Elde edilen bulgular anti-CCP'nin RA için iyi bir serolojik belirteç oldugu ve RA'in teshisinde birinci basamak diagnostik bir test olarak kullanılabilecegi yargısını güçlendirmektedir. Ayrıca RA'lı hastalarda Anti-TG düzeylerinin yüksek çıkması nedeniyle bu hastaların otoimmun troit hastalıkları yönünden daha dikkatli incelenmesi gerektigi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study determined the levels of anti-cyclic sitrullinated peptide (anti-CCP) and anti-troglobulin (anti-TG) in patients with RA, their possible usage in the diagnosis of RA, and if there is a correlation between two data. The study was conducted on 29 RA patients (25 women, 4 man; RA group; RAG) examined in the Kars State Hospital, and 15 clinically healthy person (11 women, 4 man; control group; CG). The levels of ESH (CG: 8,80 ± 1,23; RAG: 28,48 ± 3,14 mm/hour; p= 0,000), CRP (CG: 2,43 ± 0,31 mg/L; RAG: 11,02 ± 1,61 mg/L; p= 0,000), RF (CG: 7,90 ± 0,88 IU/ml; RAG: 55,46 ± 8,91 IU/ml; p= 0,000), anti-CCP (CG: 1,92 ± 0,17 U/ml; RAG: 61,4 ± 13,7 U/ml; p= 0,003), and anti-TG (CG: 1,68 ± 0,20 IU/ml; RAG: 3,58 ± 0,64 IU/ml; p= 0,04), were significantly higher in the RA group as compared to the those of the control group. The sensitivity and specifity levels of the anti- CCP for RA were 96.5% and 93.3%, respectively. Hence, anti-TG levels were higher in the 24% of the patients with RA. The results obtained hereby suggest that anti-CCP may be a valuable serologic indicator for RA, and may be used as a first step diagnostic test in the RA. Moreover, finding the high levels of anti-TG in RA patients suggests the fact that they, indeed, should be examined for outoimmun thyroid diseases. Anahtar Kelimeler; Romatoit Artrit, anti-CCP, anti-TG.