Diabetik retinopatide oküler hemodinamik değişikliklerin renkli doppler ile değerlendirilmesi
Evaluating the hemodynamic alteration of ocular circulation in diabetic retinopathy with color doppler
  1. Tez No: 247195
  2. Yazar: ÇİĞDEM AÇABEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Ö. FARUK KÖKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Renkli doppler ultrason, diabetik retinopati, oküler kan akımı, rezistivite indeksi, glikolize hemoglobin, Color Doppler Ultrasound, diabetic retinopathy, ocular circulation, resistivity index, HbA1c
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Renkli Doppler tekniği ile diabetik hastalarda ortaya çıkan retrobulber hemodinamik değişikliklerin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: 40 diabetik hasta ve 20 sağlıklı birey çalışmaya alındı. Diabetik hastalar, diabetik retinopati derecesine göre 2 gruba ayrıldı. Background diabetik retinopati grubu ve proliferatif diabetik retinopati grubunun her birinde 20'şer olgu mevcuttu. Çalışmaya alınan hastalar 55-65 yaş aralığında idi. Gruplar açlık kan şekeri, glikolize hemoglobin ve kolestreol düzeyleri bakımından inelendi.Tüm olgularda oftalmik arter, santral retinal arter, kısa posterior silier arter, sistolik ve diastolik akım hızları ile rezistivite indeksleri renkli doppler ile değerlendirildi. Sonuçlar kontrol grubu ve diabetik gruplar arasında karşılıştırıldı.Bulgular: Oftalmik arter sistolik akım hızlarında anlamlı değişiklik saptanırken, rezistivite indeksi artmasına paralel diastolik akım hızlarında diabetin ileri evrelerinde belirgin azalma izlendi. Santral retinal arterde sistolik akım hızlarında, kontrol grubuna göre diabet grubunda, hem de diabet grupları arasında anlamlı azalma saptanırken, diastolik akım hızlarında anlamlı değişiklik saptanmadı. Rezistivite indeksi artmış bulundu. Kısa posterior silier arterde de diabetik retinopati gruplarında kontrol grubuna göre sistolik ve diastolik akım hızlarındaki azalmalar anlamlı idi. Rezistivite indeksi ise diabetik retinopatinin evresine uygun olarak artmaktaydı.Sonuç: Diabetik retinopatide, hem damar direncinin artması hem de kanın reolojik yapısındaki değişiklikler retrobulber akım hızlarındaki değişiklikleri açıklamaktadır. Çalışmamızda, artmış damar direnci rezistivite indeksi artışı ile gösterilmiştir. Ayrıca diabete bağlı otoregülasyonun bozulması da retinal hemodinami üzerine etkili olmaktadır.Diabetik retinopatiye bağlı gelişen retrobulber hemodinamik akım değişikleri ölçümü renkli doppler ultrason tekniği ile yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To measure blood flow velocity in the ocular circulation in patients with diabetic reinopathy.Material and Methods: In our study, we examined 40 patients and 20 healthy controls. Diabetic patients were divided into 2 groups according to the degree of diabetic retinopathy. Background diabetic retinopathy and proliferative diabetic retinopthy group in each group was present 20 cases.The range age of patients were in the 55-65 years. The groups, fasting blood glucose level, HbA1c level and cholesterol levels has maesurd. The peak systolic and end-diastolic blood flow velocities and resistivity indices of the ophthalmic artery, central retinal artery and posterior ciliary artery were measured in each eye, using color Doppler imaging. The parameters measured in the diabetic retinopathy were compared with those of the control group.Results: The mean peak systolic and end-diastolic blood flow velocity was lower and mean resistivity index was higher in the diabetic retinopthy than in the control group regarding the ophthalmic artery and posterior ciliary artery. In the diabetic retinopathy group, the mean peak systolic velocities were lower than those of the control group in the central retinal artery. No significant change in diastolic flow velocity was detected in the central retinal artery. RI was also increased.Conclusion: The increased vascular resistance and the changes in rheologic properties of blood account for the changes in retrobulber flow rates in diabetic retinopathy. We demonstrated the increased vascular resistance with increase in resistivity index in our study. In addition, disrupted auto regulation in diabetes also effects on retinal circulation.Diabetic retinopathy developed retrobulbar hemodynamics changes flow measurement with color Doppler ultrasound technique can be done.