Yüksek irtifanın oküler etkileri
Ocular effects of high altitude
  1. Tez No: 247194
  2. Yazar: METİN MÜJDECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SARPER KARAKÜÇÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek irtifa, sferik eşdeğer, santral korneal kalınlık, total oksidan seviye ve total antioksidan seviye, High altitude, spheric equivalent, central corneal thickness, total oxidant status and total antioxidant status
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız yüksek irtifanın oküler etkilerini araştırmaktı. Ayrıca katılımcılardan alınan kanlar da bakılan total oksidan seviyesi (TOS) ve total antioksidan seviyesi (TAS) ile vücudun oksidatif strese verdiği yanıtı incelemekti.Hastalar ve Yöntem: Bu çalışmaya 57 gönüllü katıldı. Katılımcıların ilk muayene ve ölçümleri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniği' nde (1080m.) yapıldı. Sonraki gün ise Erciyes Dağı'nda 2200m.' ye araçlarla gidildi; 2800 m. irtifaya orta tempolu yürüyüşle ulaşıldı. 2800m.' deki kampta aynı muayene ve ölçümler yapıldı. Katılımcıların santral korneal kalınlığı (SKK), göz içi basıncı (GİB), otorefraktometrik ölçümlerinin yanı sıra arteryal oksijen basıncı (SaO2), sistolik kan basıncı (SKB), diastolik kan basıncı (DKB), nabız ve vücut ısıları ölçüldü. Kırk katılımcıdan her iki irtifada venöz kan alındı.Bulgular: Yİ' de SKK da ve TOS' ta istatistiksel olarak anlamlı artış oldu (p0,05). SaO2 ve vücut ısısında anlamlı bir düşüş oldu (p0,05). SFED, GİB ve SKK ile SaO2 arasında anlamlı bir korelasyon yoktu (p>0,05).Sonuç: SKK, 2800 metrede artmıştır. Bu artış hipoksinin kornea endotel fonksiyonunu etkilemesi sonrası oluşan stromal ödeme bağlandı. TOS artarken TAS değişmedi. Akut bir tırmanış yapıldığı için oksidanları tampone edecek antioksidan sistemin, yeterli düzeye ulaşamadığı tespit edildi. SFED ile SKK arasında negatif korelasyon ise SKK' daki artışa bağlı miyopiye kayma şeklinde yorumlandı.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the ocular affects of high altitude. In addition, we observed total oxidant status (TOS) and total antioxidant status (TAS) in blood samples of volunteers and evaluate the response against oxidative stress.Subjects and Method: Fifty-seven volunteers participated in the study. Initial examination and measurements of the volunteers were perfomed at Erciyes Univercity Medical Faculty, Ophthalmology Clinic (1080 m). On the following day, the investigation team and the participants were transported to Mount Erciyes Ski Center by buses (2200m). All the participitants climbed to an altitude of 2800m. with a moderate pace. Same examinations and measurements were performed at the base station at 2800 metres altitude. Central corneal thickness, intraocular pressure, spheric equivalent of refraction ,arterial oxygen pressure, blood pressure, pulse rate and body temperature were measured. Venous blood samples were taken from 40 volunteers at both altitudes.Results: When compared with the low altitude values, there was a statistically significant increase in central corneal thickness and TOS at high altitude, (p0.05). There was a significant decrease for arterial oxygen pressure and body temperature (p0.05).Conclusion: Central corneal pressure increased at 2800 metres of altitude. We concluded that this was related to stromal edema because of the effect of hypoxia on corneal endotel function.Although TOS was found to be increased, TAS did not show any change. Since this was an anacclimatized climbing, antioxidant system could not have reached sufficient level to tamponade the oxidant stress. We concluded that the negative correlation between spherical equivalent and central corneal thickness was related to myopic shift because of the increase on central corneal thickness.