Diabetik retinopatide oküler kan akım parametrelerinin renkli doppler ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Evalvotion of oculer bood flow velocity parameters with color doppler ultrasonography in diabetic retinopathy
  1. Tez No: 260470
  2. Yazar: DİLEK ÖZTOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik Retinopati, Renkli Doppler Ultrasonografi, orbitavasküler, Diabetic retinopathy, Color Doppler USG, oculer vascularity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Çalısmamızda Diyabetik Retinopatili hastalarda Oftalmik Arter (OA),Posterior Silier Arter (PSA) ve Santral Retinal Arter (SRA)'in kan akımdeğisikliklerini arastırmak, sonuçları sağlıklı kontrol grubunun bulguları ilekarsılastırmak ve Renkli Doppler Ultrasonografi (RDUS) bulguları ile birliktedeğerlendirilmesi amaçlandı.Metod: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Arastırma Hastane'si GözHastalıkları polikliniğinde Diyabetik Retinopati (DR) hastalığı tanısı almıs, tedavi vetakip edilen 54 DR'li hasta (22'si Arka plan DR, 9'u Preproliferatif DR, 23`üProliferatif DR) ve 30 sağlıklı birey çalısmaya alındı.Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyoloji BölümündeRDUS ile OA, PSA ve SRA`in; sistolik akım hızı (PSV), ortalama hızı (MDV),diyastol sonu akım hızı (EDV), maksimum akım hızı (TAMAX), sistolik akımhızı/diyastol sonu akım hızı (PSV/EDV), diyastol sonu akım hızı/sistolik akım hızı(EDV/PSV), rezistivite indeksi (RI), pulsatilite indeksi (PI) ve ivmelenme zamanı(AT) ölçüldü. Arkaplan DR, Preproliferatif DR, Proliferatif DR ve kontrolgruplarının sonuçları istatistiksel olarak karsılastırıldı.Bulgular: Sağ ve sol göz bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık bulundu.Diyabetik retinopatili grupla kontrol grubu arasında OA'de; PSV, MDV, EDV, PI veRI, PSA'de; MDV, EDV, PI ve RI, SRA'de; PSV, MDV, EDV değerlerinde anlamlıfarklılık bulundu. Diyabetik retinopatili grupla kontrol grubu arasında AT yönündenanlamlı farklılık bulunmadı.Sonuç: Diyabetik retinopatili hastalarda sağlıklı bireylere göre OA, PSA ve SRA`dehemodinamik değisiklikler izlenmektedir. Doppler ultrasografi ile orbital vasküleryapılarda hemodinamik değisiklikler gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, it?s aimed to evaluate the differences of Ophthalmic Artery(OA) , Posterior Ciliary Artery (PSA) and Central Retinal Artery (CRA) blood flowrates, the comparison of the results with the findings of healthy control group andDoppler ultrasonography (Doppler USG) outcomes in DR patients.Methods: 30 healthy individuals and 54 Diabetic retinopathy patients (22Background DR, 9 Preproliferative DR, 23 Proliferative DR) who were diagnosedand getting treatment at Zonguldak Karaelmas University, Department ofOphthalmology Clinics, were involved in the study.OA, PCA and CRA systolic flow velocity (PSV), mean velocity (MDV), enddiastolicflow velocity (EDV), maximum velocity (TAMAX), systolic flow velocity(PSV)/end-diastolic flow velocity (EDV), end-diastolic flow velocity (EDV)/systolicflow velocity (PSV), resistivity index (RI), pulsatility index (PI) and accelerationtime (AT) were evaluated with Color Doppler USG at Zonguldak KaraelmasUniversity, Department of Radiology.Results: Among the groups there were statistically significant differences betweenright and left eyes. Between the Diabetic retinopathy group and control group therewere statistically significant differences in PSV, MDV, EDV, PI and RI results ofOA, MDV, EDV, PI and RI results of PCA, PSV, MDV and EDV results of CRA.There was no statistically significant difference in acceleration time results ofdiabetic retinopathy group and control group.Conclusion: In diabetic retinopathy patients, hemodynamic differences are observedin OA, PCA, CRA according to healthy individuals. Doppler USG is able to showthe hemodynamic differences in these orbital vessels.