Theileria annulata'nın TA15705 proteininin karakterizasyonu ve AP-1 aktivasyonundaki rolünün belirlenmesi
Characterisation of the TA15705 protein of Theileria annulata and determination of its role in AP-1 activation
- Tez No: 247202
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: TA15705, AP-1, Theileria annulata, Apoptozis, TA15705, AP-1, Theileria annulata, Apoptosis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Zorunlu hücre-içi protozoon olan Theileria annulata apikomplexa filumunda yer alır ve sığırlarda tropikal theileriosis'in (Tropical Theileriosis) etkenidir. T. annulata'nın vektörü Hyalomma soyuna ait kenelerdir. Theileria sporozoitleri sığırların lökosit hücrelerine girerek çok çekirdekli şizont formunu oluştururlar ve enfekte ettiği konak hücrenin metabolik aktivitesini değiştirirler. Enfekte lökositler apoptosize uğramazlar, kanser hücreleri gibi kontrolsüz olarak çoğalırlar.AP-1 transkripsiyon faktörü farklılaşma, çoğalma ve apoptozis gibi birçok hücresel işlemleri kontrol eder. AP-1, Theileria ile enfekte lökositlerin transformasyonunda rol oynamaktadır.T. annulata makroşizontu tarafından eksprese olan Ta9 olarakta bilinen TA15705 proteini sitotoksik T hücreleri ve B hücreleri tarafından tanınmaktadır. Bu çalışma, Eylül 2008-Ekim 2009 tarihleri arasında TA15705 proteininin karakterize edilmesi ve aynı proteinin parazit tarafından indüklenen AP-1 aktivasyonundaki rolünün belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma ile TA15705 proteininin Theileria ile enfekte hücrelerin transformasyonunda rol oynayan AP-1 transkripsiyon faktörünün aktivasyonunu indüklediği belirlenmiştir. Ayrıca TA15705 proteininin enfekte B lenfosit ve makrofaj hücrelerinin sitozolünde ve daha yoğun olarak parazitin hücre içinde yerleştiği bölgelerde lokalizasyon gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Theileria annulata is an obligate intracellular protozoa parasite of the phylum apicomplexa. T. annulata causes tropical theiloriosis in cattle and is transmitted by the ticks of the genus Hyalomma. Theileria sporozoites invade bovine leukocytes, develop into a multinucleate syncytial schizont form and alter the metabolic activity of the infected host cell. Infected leukocytes do not undergo apoptosis and display uncontrolled proliferation like cancer cells.AP-1 is a transcription factor that controls a number of cellular processes including differantiation, proliferation and apoptosis. AP-1 plays a role in cell transformation in Theileria infected leukocytes.TA15705 protein also known as Ta9 expressed at T. annulata macroschizont is a target of cytotoxic T cells and B cells. The study was carried out between September 2008 and October 2009 to characterise the TA15705 protein and determine its role in parasite-induced AP-1 activation. In the present, it was shown that TA15705 was an inducer of AP-1 which plays a role in transformation event of infected cells. It was also demonstrated that TA15705 was co-localises with the parasite and secreted into the cytosol of infected B lymphocytes and macrophages.