Gebe kadınların pap smear testi konusunda bilgi düzeylerinin incelenmesi
Studying pregnant women?s knowledge levels about pap smear test
- Tez No: 247265
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, servikal kanser, pap smear testi, tarama, Pregnancy, cervical cancer, pap smear test, screening
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışma, gebe kadınlarda pap smear testi bulgularının incelenmesi amacıyla tanımlayıcı yönteme göre planlandı.Gereç ve Yöntem: Araştırma; Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'nde 22 Aralık 2008?22 Mart 2009 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini; Kadın Doğum Polikliniği'ne başvuran gebelerden rastgele seçilen ve son 1 yıldır smear aldırmadığını bildiren, gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden 103 gebe oluşturdu. Araştırmaya kabul ölçütleri arasında son 48 saat içinde koitusta bulunmamış, vajinal ovül kullanmamış ve vajinal lavaj yapmamış olması yer aldı. Gebelere 33 sorudan oluşan anket uygulandı. Ayre spatulası kullanılarak pap smear alındı, patoloji laboratuarında incelenerek Bethesda sistemi ile değerlendirildi.Bulgular: Çalışmamızda gebelerin yaş ortalaması 27,16±4,77, % 98,1'i ev hanımı, % 62,1'i ilkokul mezunu olarak saptandı. Gebelerin % 50,5'inin PAP smear testini daha önce duymadığı, % 60,2'sinin PAP smear testinin niçin yapıldığını bilmediği, % 93,2'sinin serviks kanserini duyduğu ancak % 86,4'ünün serviks kanserinin belirtilerini bilmediği saptandı. Gebelerin smear sonuçlarının % 31,1'i normal sınırlarda bulunurken, % 16,5'inde enfeksiyon bulguları, % 54,4'ünde reaktif hücresel değişiklik ve % 1'inde ASCUS tespit edildi.Sonuç: Antenatal kontroller pap smear taraması için iyi bir fırsattır. Rutin muayenenin bir bölümü haline getirilmesi pap smear testinin yaygınlaşmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was planned according to definitive method in order to examine the pregnant women's knowledge levels about pap smear test.Material and Method: The study was carried in Bağcılar Training and Research Hospital, Obstetrics and Gynaecology Polyclinic between the dates of 22 December 2008-22 March 2009. The research sample was comprised of 103 pregnant, voluntary women who were chosen with random selection among the ones who applied to Maternity Polyclinic, who also informed that they have not taken smear test for the last 1 year. Not having coitus in last 48 hours, not using vaginal pessary and not having vaginal lavage were among the acceptance criteria of the research. The pregnant women completed a questionnaire, comprising 33 questions. Pap smear was taken by using Ayre?s spatula, then examined in pathology laboratory and assessed with Bethesda system.Findings: In our study, mean age of pregnant women was 27,16±4,77; 98,1% of them were housewives and 62,1% of them were primary school graduates. It was detected that 50,5% of pregnant women had not heard about pap smear test, 60,2 % of them had not known why PAP smear test is made, 93,2% had heard about cervical cancer but 86,4% had not known the symptoms of cervical cancer. In smear results of pregnant women, 31,1% were within normal limits, 16,5% had infecton finding, 54,4% had reactive cellular differentation and 1% had ASCUS.Result: Antenatal controls are good occasions for pap smear screening. If pap smear test is made a part of routine examination, this test will become widespread.