İntraoperative süreçte steril alana etkisi olan faktörler ve postoperative cerrahi alan infeksiyonu
The effect of sterile areas in intraoperative process factors and areas of surgical infection postoperative
- Tez No: 247266
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN YÜRÜGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İntraoperative, Postoperative Surgical Side İnfections, Risk Factors, Operating Room
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Araştırma opere edilmek üzere ameliyathaneye getirilen hastaların, intraoperative süreçte, operasyon süresinin, odadaki kişi sayısının, operasyona giren kişi sayısının, oda sıcaklığının, wrap kullanılmasının steril alan kontaminasyonuna etkisini değerlendirmek ve postoperative cerrahi alan infeksiyonu (CAI) yönünden tartışılması amacıyla yapıldı.Araştırmanın evrenin Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi'nde opere edilmek üzere ameliyathaneye getirilen 709 hasta , bu hastaların içersinden kriterlere uygun 40 hasta ise örneklemimizi oluşturdu.Kontamine ve kirli infekte yaralar,acil operasyonlar dışındaki operasyon süresi en az iki saat sürecek olan 40 hasta üzerinde prospektif bir yaklaşımla deneysel olarak yapıldı.Çalışmaya alınan birimler genel cerrahi, beyin cerrahi, üroloji, ortopedi olarak dört bölüme ayrıldı.Araştırma verileri çalışma izlem şeması kullanılarak toplanmıştır.Çalışmanın istatiksel analizleri SPSS 13.0 programında yapıldı.İntraoperative süreçte alınan sürüntü örneklerinde beyin cerrahi, genel cerrahi, üroloji ve ortopedi birimlerinin hiç birinde koloni üremesi olmamıştır.Postoperative dönemde gönderilen örneklerin %12,5 `inde koloni üremesi olmuştur.Postoperative dönemde genel cerrahide %5, beyin cerrahi%2,5, üroloji%2,5 ve ortopedi %2,5 koloni üremesi olmuştur.Çalışmamızda alınan sonuçlara göre intraoperative süreç steril tamamlansa da , hastalar postoperative süreçte de CAI yönünden risk altındadır.Anahtar Kelimeler : İntraoperative, Postoperative Cerrahi Alan İnfeksiyonu, Risk Faktörleri, Operasyon Odası
Özet (Çeviri)
Research to be operated surgery patients return to the intraoperative period, operation period, the number of people in the room, the operation enters the number of people, room temperature, wrap the use contamination sterile field by evaluating the effect of post operative surgical field infection from the direction of discussion was held.The universe of the study Göztepe Educational Research Hospital is operated in the operating room brought universe all patients, these patients meet the criteria in 40 patients in our sample and dirty to create.Contaminated infected wounds outside the period of operation at least two hours, which will prospectively on 40 patients with an experimental approach as the unit received made.Our study general surgery, brain surgery, urology, orthopedics were divided into four parts as.Research data was collected in this study by using follow-schema.SPSS 13.0 statistical analysis program of study has been done.Samples taken in the process drive intraoperative brain surgery, general surgery, urology and orthopedics units is not to produce any one colony.Postoperative period, 12.5% of the samples in the post in the colony to produce 5% in general surgery in has been.Postoperative, 2.5% brain surgery, urology and orthopedics 2.5% to 2.5% was produced colonies.According to the results our study sterile intraoperative process has been completed, the patients in the postoperative period is at risk from the direction of CAI.