Cinsel suç mağdurlarında 'Beden veya ruh sağlığında bozulma kavramı', bu hususta düzenlenen adli raporların yargı kararı üzerindeki etkinliği
'The term of the deterioration of physical or mental health' at sex crime victims, the efficiency of the judicial reports repared about this matter on the dijudication
- Tez No: 247330
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cinsel suç, Beden veya ruh sağlığı, Multidisipliner yaklaşım, Sexual assault, Physical or mental health, Multidisciplinary access
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Cinsel saldırının birçok ruhsal hastalığa zemin hazırladığı bilinmektedir. Travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, anksiyete bozukluğu, uyum bozukluğu bu rahatsızlıkların en sık bildirilenleridir. Yeni Türk Ceza Kanunu'nun getirdiği en önemli yeniliklerden birisi, erişkinler için, 102. maddenin 5., çocuklar için 103. maddenin 6. fıkrasında, cinsel suç sonucunda ?beden veya ruh sağlığının bozulması? halinde cezanın artırılmasını gerektiren maddelerdir. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulama aşamasında çeşitli sıkıntılar ortaya çıkmıştır. `Beden veya ruh sağlığında bozulma kavramı', yargı mensupları arasında ve yargı mensuplarıyla hekimler arasında farklı yorumlanmıştır. Bu çalışmada, Eskişehir ilinde yargıya yansıyan cinsel suç olgularının demografik özelliklerinin belirlenmesi ve cinsel suç mağdurlarına farklı kurumlarca ?beden veya ruh sağlığı? açısından verilen adli raporlar değerlendirilerek, kurumların verdiği raporların mahkeme üzerindeki etkinliğinin tartışılması, bu kapsamda anılan kanun maddelerinin uygulanması aşamasında yaşanılan sıkıntıların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 1 Haziran 2005 ile 31 Aralık 2008 tarihleri arasında adli mercilere yansıyan cinsel suç olgularının adli tahkikat dosyaları incelenerek, olguların mahkeme aşamaları ve varsa verilmiş mahkeme kararları değerlendirilmiştir. Yerel kurumlarla Adli Tıp Kurumu arasında bir fikir birliği olmadığı, öncelikle İstanbul Adli Tıp Kurumu ile diğer ilgili sağlık kuruluşlarının ?beden ve ruh sağlığında bozulma? kavramı ile ilgili paralel değerlendirmeler yapmalarının gerektiği, periferde adli tıp, psikiyatri ve çocuk psikiyatristi uzmanlarının da yer aldığı ve diğer ilgili branşlarla birlikte çalışabileceği, mağdurun bir kez dinlenildiği, bir kez muayene edildiği, gereken durumlarda biyolojik örnek alma ve değerlendirme imkânına da sahip birimler kurulmasının sorunun çözümüne katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that sexual assault, sets the stage for various mental diseases. Post-traumatic stress disorder, depression, anxiety disorder, disorder of orientation are the most encountered ones. One of the most important innoviations which New Turkish Penal Code brings, 5th subclause of 102th clause for adults and 6th subclause of 103th clause for children, is articles which necessitate increasement of the punishment in case of occurance of deterioration of physical or mental health.. After this law had become effective, some problems occured about the practice.?The term of deterioration of physical or mental health? have been interpreted in different ways among the injudicial locality and between doctors and injudicial locality. In this trial, it is aimed to determinate the demographical characteristics of the sex crimes which are at the judgement in the city of Eskisehir, to evaluate the judicial reports which are given by different institutes to sex crime victims in order to clarify the physical or mental health, to analyze the effectivity of the judicial reports which are given by different institutes on the court, and within this context, to determinate the troubles which are experienced at the stage of practising the mentioned articles. For this aim, the files of legal investigations of the sex crime cases which had been reflected to the legal authorities between 01.06.2005 and 31.12.2008, were analyzed and the process of trial and court decisions are evaluated. Absense of consensus between local institutes and Forensic Medicine Institute, the necessity of paralel evalutions of Istanbul Council of Forensic Medicine and other health institutes about `the deterioration of physical or mental health?, constituting institutes at the local areas where forensic science expert, psychiatrist and pediatric psychiatrist can work together and where the victim is listened and examined for once and, if necessary, biological samples can be taken and evaluated,can make a great contribution for the solution of the problems That is the conclusion which is reached.