Sığır mastitislerinden izole edilen stafilokok suşlarının beta-laktamaz aktivitesi ve bazı antibiyotiklere karşı duyarlılıklarının saptanması
To determine beta-lactamase activity and resistant against some antibiotics of stafilococcus strains isolated from bovine mastitis
  1. Tez No: 247367
  2. Yazar: DURMUŞ ALİ SEVİNTİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MİTAT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mastitis, stafilokok, ß-laktamaz, antibiyotik duyarlılığı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ineklerde mastitise neden olan stafilokok suşlarını izole ederek, suşların koagulaz ve ß-laktamaz aktivitesi ile antibiyotiklere karşı duyarlılıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, laktasyon periyodunda olan 256 inek rasgele örnekleme metoduyla seçildi. Hayvanlar mastitis yönünden klinik muayeneye tabi tutuldu ve memedeki yangısal değişikliler California Mastitis Testi (CMT) ile belirlendi. Sonuçta, 256 ineğin 61 (%23.8)'inin mastitisli olduğu saptandı. CMT pozitif olduğu belirlenen 61 inekten bakteriyolojik inceleme için 79 süt örneği alındı. Mikrobiyolojik inceleme sonucunda bu örneklerin 67 (%84.8)'sinde etken izole edilirken, 12 (%15.2)'sinde herhangi bir bakteriyel etken izolasyonu yapılamadı. S.aureus, %34.3 oranı ile en sık saptanan bakteri olurken, bunu %28.3 oranı ile koagülaz negatif stafilokoklar (KNS) izledi. Bu iki grup mikroorganizma dışında örneklerin %16.4'ünde Streptecoccus spp. ve %5.9'unda E.coli izole edildi. İzole edilen tüm stafilokok suşları nitrocefin içeren ticari test kitleri (Oxoid BR66A) kullanılarak ß-laktamaz aktiviteleri yönünden de araştırıldı. Sonuçta 14 (%33.3) S.aureus ve 4 (%9.5) KNS suşun ß-laktamaz pozitif olduğu bulundu. Çalışmada stafilokok suşlarının Kirby-Bauer disk diffüzyon yöntemi kullanılarak antibiyotik duyarlılıkları/dirençlilikleri araştırıldı. Sonuç olarak, suşların %59.5'i penisiline, %38.1'i amoksisiline, %7.1'i amoksisilin-klavulonik aside, %4.8'i kloksasiline, %11.9'u enrofloksasine dirençli ve suşların tamamının vankomisine duyarlı olduğu bulundu. Suşların ß-laktamaz aktivitesinin ß-laktam grubu antibiyotiklere karşı dirençte önemli bir rol oynadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to reveal coagulase and ß-lactamase activity of staphylococcus strains and their sensivity againts antibiotics by isolating the staphylococcus strains which cause mastitis in cow in Sarıkamış town of Kars. For this purpose, 256 cows, which are in lactation period are selected by random sample method. The animals were examined clinically in the point of mastitis and inflamational changes of udders were determined with California Mastitis Test (CMT) Consequently, mastitis symptoms were diagnosed in 61 of 256 cows (23.8%). 79 milk sample were taken from 61 cows which were positive in CMT test. As a result of microbiological examination, while agent was isolated in 67 of all samples (84.8%), any bacteriel agent wasn?t isolated in 12 samples (15.2%). While S. aureus was the most determined bacterium with the persentage of 34.3%, coagülase negative staphylococcus (KNS) followed that whit the persentage of 28.3%. Except these two groups of microorganism, E.coli was isolated in the 5.9% and Streptecoccus spp. were isolated in the 16.4% of the samples. All isolated staphylococcus strains were examined in the point of ß- lactamase activities by using commercial test kits including nitrocefin (Oxoid BR66A ). As a result, In 14 (33.3%) S. aureus and 4 ( 9.5% ) KNS strains, ß-lactamase was found positive. In the study the sensivity/resistance of staphylococcus strains against antibiotics were investigated by using Kirby-Bauer disc diffusion method. In conclusion, the results of the resistant rates for some antibiotics were as follows; 59.5% penicillin, 38.1% amoxicillin, 7.1% amoxicillin-clavulonic acid, 4.8% cloxacillin, 11.9% enrofloxacin and all strains were found sensitive against vancomicin. The ß-laktamase activity of the strains was determined to have an important role in resistance against ß-laktam group antibiotics. Key Words : Mastitis, staphylococcus, ß-lactamase, antibiotic sensivitiy.