Sığır mastitislerinden izole edilen stafilokok suşlarının betalaktamaz aktivitesi ve bazı antibiyotiklere karşı duyarlılıklarının saptanması
- Tez No: 247636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİTAT ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mastitis, stafilokok, laktamaz, antibiyotik duyarlılıgı
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalısma Kars'ın Sarıkamıs ilçesindeki ineklerde mastitise neden olan stafilokoksuslarını izole ederek, susların koagulaz ve -laktamaz aktivitesi ile antibiyotiklere karsıduyarlılıklarını belirlemek amacıyla yapılmıstır.Bu amaçla, laktasyon periyodunda olan 256 inek rasgele örnekleme metoduylaseçildi. Hayvanlar mastitis yönünden klinik muayeneye tabi tutuldu ve memedeki yangısaldegisikliler California Mastitis Testi (CMT) ile belirlendi. Sonuçta, 256 inegin 61 (%23.8)'ininmastitisli oldugu saptandı.CMT pozitif oldugu belirlenen 61 inekten bakteriyolojik inceleme için 79 süt örnegialındı. Mikrobiyolojik inceleme sonucunda bu örneklerin 67 (%84.8)'sinde etken izoleedilirken, 12 (%15.2)'sinde herhangi bir bakteriyel etken izolasyonu yapılamadı. S.aureus,%34.3 oranı ile en sık saptanan bakteri olurken, bunu %28.3 oranı ile koagülaz negatifstafilokoklar (KNS) izledi. Bu iki grup mikroorganizma dısında örneklerin %16.4'ündeStreptecoccus spp. ve %5.9'unda E.coli izole edildi. zole edilen tüm stafilokok suslarınitrocefin içeren ticari test kitleri (Oxoid BR66A) kullanılarak -laktamaz aktiviteleri yönündende arastırıldı. Sonuçta 14 (%33.3) S.aureus ve 4 (%9.5) KNS susun -laktamaz pozitifoldugu bulundu.Çalısmada stafilokok suslarının Kirby-Bauer disk diffüzyon yöntemi kullanılarakantibiyotik duyarlılıkları/dirençlilikleri arastırıldı. Sonuç olarak, susların %59.5'i penisiline,%38.1'i amoksisiline, %7.1'i amoksisilin-klavulonik aside, %4.8'i kloksasiline, %11.9'uenrofloksasine dirençli ve susların tamamının vankomisine duyarlı oldugu bulundu. Susların-laktamaz aktivitesinin -laktam grubu antibiyotiklere karsı dirençte önemli bir rol oynadıgıtespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to reveal coagulase and -lactamase activity ofstaphylococcus strains and their sensivity againts antibiotics by isolating the staphylococcusstrains which cause mastitis in cow in Sarıkamıs town of Kars.For this purpose, 256 cows, which are in lactation period are selected by randomsample method. The animals were examined clinically in the point of mastitis andinflamational changes of udders were determined with California Mastitis Test (CMT)Consequently, mastitis symptoms were diagnosed in 61 of 256 cows (23.8%).79 milk sample were taken from 61 cows which were positive in CMT test. As a resultof microbiological examination, while agent was isolated in 67 of all samples (84.8%), anybacteriel agent wasn?t isolated in 12 samples (15.2%). While S. aureus was the mostdetermined bacterium with the persentage of 34.3%, coagülase negative staphylococcus(KNS) followed that whit the persentage of 28.3%. Except these two groups ofmicroorganism, E.coli was isolated in the 5.9% and Streptecoccus spp. were isolated in the16.4% of the samples. All isolated staphylococcus strains were examined in the point of -lactamase activities by using commercial test kits including nitrocefin (Oxoid BR66A ). As aresult, In 14 (33.3%) S. aureus and 4 ( 9.5% ) KNS strains, -lactamase was found positive.In the study the sensivity/resistance of staphylococcus strains against antibiotics wereinvestigated by using Kirby-Bauer disc diffusion method. In conclusion, the results of theresistant rates for some antibiotics were as follows; 59.5% penicillin, 38.1% amoxicillin, 7.1%amoxicillin-clavulonic acid, 4.8% cloxacillin, 11.9% enrofloxacin and all strains were foundsensitive against vancomicin. The -laktamase activity of the strains was determined to havean important role in resistance against -laktam group antibiotics.Key Words : Mastitis, staphylococcus, -lactamase, antibiotic sensivitiy