Opere kolon kanserli hastalarda adjuvan kemoterapi uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of adjuvant chemotherapy results in operated colon cancer patients
- Tez No: 247433
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM BAŞOL TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, adjuvan kemoterapi, toksisite, Colon cancer, adjuvant chemotherapy, toxicity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Kolorektal kanserler hem tanı sıklığı hem de ölüme neden olan kanserler arasında her iki cinsiyettede 3. sırayı almaktadır. Primer tedavi olan cerrahi ile %70-80'lere varan rezeksiyon oranları bildirilmekle birlikte hastaların yaklaşık olarak yarısı nüks ve/veya metastazlarla kaybedilmektedir. Bu sebepten hastalara operasyon sonrası adjuvan kemoterapi uygulamaları gündeme gelmiş olup, opere evre III hastalar için adjuvan kemoterapi standartdır. Evre II hastalar da ise tartışmalıdır. Bizim bu çalışmadaki hedefimiz kendi kliniğimizde operasyon sonrası adjuvan kemoterapi uygulanan hastaların sonuçlarının değerlendirilmesidir.Bu çalışmaya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Medikal Onkoloji Bilim Dalı'nda takip ve tedavileri yapılmış Aralık 2000-Aralık 2007 tarihleri arasında opere edilen evre II, III kolon kanserli hastalar dahil edildi. Rektum kanseri olup, tanı anında metastatik evrede olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya alınan toplam 51 hastanın 11 tanesi (% 21.6) ya herhangi bir kemoterapi almadı ve/veya kendilerine kemoterapi önerilmedi. 30 hasta (% 58.8) FUFA kemoterapi rejimini almış olup, geriye kalan 10 hasta ( % 19.6) FOLFOX rejimini aldı.FUFA tedavisi alan hastalar yan etki bakımından değerlendirildiğinde; nötropeni ve nötropenik ateş dışında, planlanan tedavileri tamamlama, mukozit ve ishal oranları açısından bizim hastalarımızın tedaviye daha iyi uyum sağladıkları ve daha az yan etki ile karşılaştıkları görüldü. Böyle bir sonucun ortaya çıkmasında tedavi ile ilgili yan etkilerin hastalar tarafından yeterince belirtilmemesi ve/veya yeterli kayıt altına alınamamasının da etkisi olabilir.Oksaliplatin içeren FOLFOX rejimi ile tedavi edilen hastaların sonuçları yan etki açısından incelendiğinde; başlangıçta planlanan tedaviyi alma oranları, tedavi ile ilişkili diare oranları olağan sıklıkta olup (sırasıyla % 80, % 10), tedavi ile ilişkili nötropeni ve nötropenik ateş, ve nöropati açısından ise literatür bilgileriyle farklılıklar bulunmaktadır.Sonuç olarak opere kolon kanserli gerek evre II gerek evre III hastalarımız adjuvan kemoterapi uygulamaları sırasında daha az sıklıkta yan etki ile karşılaşmışlardır.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer is the third most common diagnosed cause of the cancer and again the third most common cause of cancer-related death in both sexes. Although up to 70-80 % curative results reported with surgery which is primary curative therapy, nearly half of patients die due to relapses and/or metastases. Due to this reason, post-operative adjuvant chemotherapy application is regarded as a standard approach for stage III colorectal cancer patients, but there are conflicting ideas for stage II patients. The aim of this study is the evaluation of adjuvant chemotherapy results of our post-operative colorectal cancer patients.Operated, stage II and III colorectal cancer patients post-operatively followed in Department of Internal Medicine, Division of Medical Oncology of Atatürk University Medical Faculty between December 2000 and December 2007 were enrolled into this study. Patients who were diagnosed as rectal cancer or who had metastases were excluded. Eleven (21.6 %) of the 51 patients either did not accept chemotherapy or adjuvant chemotherapy was not offered. Thirty (58.8 %) patients treated with FUFA chemotherapy regimen and the resting 10 (19.9 %) patients were treated with FOLFOX chemotherapy regimen.Patients who were treated with FUFA chemotherapy regimen had better percentages of chemotherapy regimen completion, lesser mucositis and diarrhea rates, except neutropenia and neutropenic fewer. On the other side, additive effects of inappropriate or inadequate reports of chemotherapy side effects by the patient and/or inadequate records of the side affects of the regimen should not be ignored.Evaluation of patients who were treated with FOLFOX chemotherapy regimen that includes oxaliplatin revealed that completion of chemotherapy regimen rate and chemotherapy-associated diarrhea rates were similar with the literature (respectively % 80, % 10). There were differences between our results and literature in rates of neutropenia, neutropenic fever and neuropathy.In conclusion, we observed lesser adverse effect in adjuvant chemotherapy application to operated colorectal cancer patients either stage II or stage III.