Braket uygulanmış dişlerin mine yüzeylerinin temizlenmesi için kullanılan yöntemlerin tutuculuk ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkisinin incelenmesi.
Evaluation of the effect of enamel surface cleaning methods on shear bond strength and surface roughness of enamel.
- Tez No: 247470
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF FATMA ERBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Optik profilometri, kumlama, mine yüzey pürüzlülüğü, tutuculuk, yeniden braket yapıştırma, Optic profilometry, sandblasting, enamel surface roughness, shear bond strength, rebonding
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı daha önce braket uygulanmış olan dişlerin mine yüzeylerinde kalan yapıştırıcı artıklarının temizlenmesi için uygulanan farklı yöntemlerin; mine yüzeyinin pürüzlülüğü ve tutuculuk değerleri üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Bu araştırmada ortodontik amaçlarla çekilmiş 70 adet insan üst ve alt birinci ve ikinci küçük azı kullanılmıştır. Mine yüzeylerinin pürüzlülük değerleri Wyko NT 1100 optik profilometri cihazı ile belirlenmiştir. Dişlere profilometrik analizi kolaylaştırabilmek ve incelenen bölgeyi standardize edebilmek amacıyla 0,03 inch kalınlığındaki yumuşak plaktan vakum altında hazırlanan kepler uygulanmış ve keplerin dişin vestibül orta üçte birlik bölümüne gelen bölümüne bir delici yardımıyla çapı 6 milimetre olan delikler açılmıştır. Daha sonra dişler üzerine standart metal ikiz küçük azı braketleri (3M, Unitek, Monrovia, Calif) Transbond XT yapıştırıcı kullanılarak 200 gram kuvvet uygulayan düzenek yardımıyla yapıştırılmıştır. Sıyırma testleri uygulanmadan önce tüm örnekler etüv içinde 37ºC'de 24 saat bekletilmiştir. Braketler Evrensel test cihazı (Schimadzu, Japonya) yardımıyla sıyırma kuvvetleri uygulanarak sökülmüş, kopma kuvvetleri ölçülmüş ve kopma bölgeleri incelenmiştir. Braketler söküldükten sonra mine yüzeylerinde kalan yapıştırıcı artıkları 3 değişik yöntemle temizlenmiş ve her bir temizleme yöntemi için harcanan süreler kaydedilmiştir. Bu yöntemler; kumlama, yavaş turlu tungsten karbid frez, hızlı turlu ultra-fine elmas frezdir. Daha sonra 2.kez yüzey pürüzlülüğü analizleri yapılmış ve mine yüzeylerinin pürüzlülükleri belirlenmiştir. Temizlenmiş diş yüzeylerine yeni braketler %37'lik fosforik asitin 30 ya da 60 saniye uygulanmasından sonra ve deney örnekleri 24 saat süre ile 37ºC'de etüv içinde bekletildikten sonra 2.kez sıyırma kuvvetleri uygulanarak braketler sökülmüş ve kopma bölgeleri incelenmiştir. Verilerin değerlerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metodların yanı sıra; grup içi karşılaştırmalarda Wilcoxon testi, gruplar arası karşılaştırmalarda Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Aynı diş yüzeyine; ikinci kez yapıştırılan yeni braketlerin tutuculuğu, ilk kez yapıştırılan braketlere göre azalmaktadır. Mine yüzeyinde kalan yapıştırıcı artıklarının kumlama, tungsten frez ve elmas frez kullanılarak temizlenmesi yüzey pürüzlülüğünü arttırmaktadır. Yapıştırıcı artıkları ultrafine elmas frez ile 13,0, kumlama yöntemi ile 16,6, tungsten frez ile 22,7 saniyede temizlenmiştir. İlk kez yapıştırılan braketlerdeki kopma daha çok yapıştırıcı/braket birleşiminde, ikinci kez yapıştırılan braketlerde ise yapıştırıcı içinde meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the shear bond strength and surface roughness of previously bonded teeth?s enamel surface, after different remnant cleaning methods. 70 human upper and lower first and second premolar teeth extracted for orthodontic purposes were evaluated. Enamel surface roughness results were determined with Wyko NT 1100 optic profiler. To allow profilometric analys and standartize the area of investigation 0.03 inch plastic caps were set up under vacuum and each cap punched hole of 6 milimetres in diameter and adjusted to vestibul middle third of the teeth. After these procedures standart metal twin edgewise brackets (3M, Unitek, Monrovia, Calif) bonded to teeth under 200 grams force appliying mechanism with Transbond XT. Before shear tests, all samples were stored in stove at 37ºC for 24 hours. The debonding tests were performed with Universal Test Machine (Schimadzu, Japan) and failure force was measured in Mega Pascals (Mpa). İn vitro shear bond strengts and failure sites are evaluated. Adhesive remnants on debonded teeth?s enamel surface cleaned with 3 different procedures and time spent for each procedure was recorded. These procedures were sandblasting with 50 micron aluminum oxide particules, tungsten carbide bur with slow speed handpiece and ultra fine diamond bur with high speed handpiece. After these procedures, second surface roughness analys performed and surface roughness of treated enamel was determined. New brackets bonded to enamel surfaces appliying 30 or 60 seconds of acid etching with % 37 orthophosporic acid. All samples were stored in stove at 37ºC for 24 hours, second debonding tests were performed, failure sites were evaluated and obtained data recorded. For evaluation of the data, the descriptive statistical methods were used, for evaluating groups Wilcoxon and besides for comparision of double groups Mann-Whitney U were used. As a result; all enamel surface cleaning procedures significantly increased enamel surface roughness. The shear rebond strength of new brackets is lower than initial bond strength on the same tooth surface after resin cleaning with different methods. Adhesive remnant cleaning with sandblasting, tungsten carbide bur with slow speed handpiece and ultrafine diamond bur with high speed handpiece increases surface roughness of enamel. Adhesive remnant cleaning with tungsten carbide bur is the most time-consuming method 22,7 seconds, sandblasting 16,6 seconds, ultrafine diamond bur 13, 0 seconds. At first bonding bracket failure site was mostly at bracket-composite interface but after rebonding the failure occurs inside composite.