Mine demineralizasyonu üzerine farklı bonding materyalleri ve vernik materyalinin etkilerinin in-vitro olarak değerlendirilmesi
In-vitro evaluation of effects of different bonding materials and a varnish on enamel demineralization
- Tez No: 195697
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN ARUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bonding materyalleri, vernik materyali, mine demineralizasyonu, Bonding materials, varnish materials, enamel demineralization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, mine yüzeyinde oluşabilecek demineralizasyon üzerine farklı bonding materyalleri ile fluorür içeren vernik materyalinin ortodontik tedavi sırasında etkilerinin in-vitro olarak değerlendirilmesidir. Çalışmamızda 45 adet sığır dişi kullanılmıştır. Dişler, onbeşerlik üç eşit gruba ayrılmışlardır. Kontrol grubunda ayrıca bir işlem uygulanmadan braketler Transbond XT ile yapıştırılmıştır. İkinci grupta, dişlerin mine yüzeylerine Clearfil TM Protect Bond materyali uygulaması yapılmıştır. Üçüncü grupta da asitleme işleminin ardından, dişlerin mine yüzeylerine Duraflor vernik materyali uygulanmış, daha sonra braketler Transbond XT ile yapıştırılmıştır. Her bir grupta 15'er tane olmak üzere toplam kırkbeş adet braket uygulanmış diş, her biri içinde 2 ml solüsyon bulunan cam esaslı tüplerde bekletilmiştir. Dişler bir gün içerisinde toplam 16 saat remineralizasyon, 7 saat de demineralizasyon solüsyonunda vücut ısısını taklit edecek şekilde 37°C'de etüvde bekletilmiştir. Demineralizasyon ve remineralizasyon siklusu 30 gün boyunca devam ettirilmiştir. Siklus başlatılmadan önce dişlerin lazer floresans ölçümleri yapılmış, siklusun tamamlanmasının ardından da dişler lazer floresans aygıtı (DIAGNOdent) ve Vikers uçlu kesit mikrosertlik (Micromet 5114, Buehler®) testiyle altı pozisyonda ve beş derinlikte incelenmiştir. Çalışma sonucunda, floresans ölçümlerinin başlangıç ve sonuç değerleri anlamlı bulunmuştur. Benzer şekilde hem floresans ölçümleri hem de mikrosertlik bulgularına göre ClearfilTM Protect Bond grubu diğer iki gruptan, Duraflor grubu da kontrol grubundan daha az deminerelizasyon göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to evaluate the effects of two different bonding materials and a fuoride varnish on enamel demineralization which can occur during orthodontic treatment. In this study, 45 caries-free bovine teeth are allocated to three groups and brackets were placed on the teeth with TransbondTM XT paste. In the control group TransbondTM XT primer is used as a bonding material. In the second group ClearfilTM Protect Bond primer is applied and in the last group TransbondTM XT primer is used and prior to a fluoride releasing varnish which is applied to the tooth surface. All samples were then cycled for 30 days through a daily procedure of demineralization for seven hours and remineralization for 16 hours at 37°C in order to simulate the body temperature. Teeth were examined by a laser fluorescence device (DIAGNOdent) at the beginning and at the end of the pH cycling procedure. In addition, at the end of the pH cycling procedure the teeth were sectioned and evaluated quantitatively by cross-sectional microhardness testing. Each sample was assessed by microhardness profiles across the cut surface with a microhardness tester (Micromet 5114, Buehler®) fitted with a Vickers diamond. On each sample, indentations were made on 6 positions and 5 depths.According to the data obtained, when used in combination with before and the after DIAGNOdent readings, significant differences are observed. The analysis of the final DIAGNOdent readings showed that the fluorescence degrees of ClearfilTM Protect Bond group were lower than the other two groups and, the fluorescence degrees of DurafluorTM were lower than the TransbondTMVXT group. According to the cross-sectional microhardness test results, it is found that hardness numbers of ClearfilTM Protect Bond group were higher than the other two groups and hardness numbers of DurafluorTM group were higher than the TransbondTM XT group. In the statistical analyses of the hardness numbers between depths, no significant results are obtained in the ClearfilTM Protect Bond group. Furthermore, in both goups, DurafluorTM and TransbondTM XT, a significant demineralization is observed as the depth decreased towards to the outer enamel surface.