Köpeklerde böbrek hastalıklarının erken tanısında enzimüri ve mikroalbuminürinin değerlendirilmesi
The evaluation of enzymuria and microalbuminuria in dogs with the early detection of renal diseases.
- Tez No: 247506
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV AKDOĞAN KAYMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada üriner sisteme ilişkili semptomlarla fakülte kliniğine getirilen hasta köpekler ile sağlıklı köpeklerde enzimüri ve mikroalbuminürinin değerlendirilmesi amaçlandı. Bu amaçla pollaküri, dizüri-strangüri, hematüri, üriner inkontinans, poliüri, polidipsi şikayetlerinden birini veya birkaçını gösteren köpekler (n=60) ile sağlıklı köpekler (n=20) çalışmaya dahil edildi. Her iki grupta yer alan köpeklerden aseptik koşullarda kan ve idrar numuneleri alındı. Bu çalışmada spesifik olarak hayvanlarda idrarda bulunan mikroalbumin seviyesi, idrar protein kreatinin oranı (UPC) ve idrar enzimleri tayini (idrar NAG, ALP, GGT, LDH, AAP) incelendi. Bunun yanında her köpekten veteriner kullanımına spesifik ossilometrik tansiyon cihazıyla kan basıncı ölçüldü. Hasta köpeklerde idrar sedimentinin muayenesi sonucuna göre her sahada >10 adet lökosit içeren idrar örnekleri bakteriyolojik muayene yapıldı. Bakteriyolojik muayene sonucunda idrar örneklerinde en fazla Escherichia coli ürediği tespit edildi. Bu çalışma ile idrar stik testi, idrar protein kreatinin oranı ve mikroalbuminüri testi ile proteinüri düzeyleri karşılaştırılarak, en güvenilir ve pratik metodun mikroabuminüri testi olduğu saptandı. Bunun dışında, idrarda mikroalbumin düzeyine birçok faktörün etki ettiği, yaş ve beslenmenin de bunlardan biri olduğu tespit edildi. Bu çalışmada mikroalbuminüri dışında idrar enzimlerinden özellikle NAG ve AAP düzeylerinin de ürolojik hastalıklara sahip köpeklerde belirgin derecelerde yükseldiği saptandı. Bu nedenle klinik hekimlik açısından çalışmada ölçümleri yapılan bu parametrelerin rutin kullanıma aktarılması uygun bulundu. Böylece köpeklerde böbrek hastalıklarının erken dönemde teşhis edilerek, hayvanların yaşam kalitelerinin arttırılması ve yaşam sürelerinin uzatılması amaçlandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate enzymuria and microalbuminuria in healthy and unhealthy dogs which were referred to faculty clinic with symptoms associated with the urinary system. With this purpose, the dogs that had one or more than one complaints such as pollakiuria, dysuria-stranguria, hematuria, urinary incontinence, polyuria, polydipsia (n=60) and healthy dogs (n=20) were included in this study. Blood and urine specimens were collected aseptically from both groups. The spesific parameters that were detected in this study were; urine microalbumin concentration, urine protein creatinine ratio (UPC) and urinary enzymes (urine NAG, ALP, GGT, LDH, AAP). The blood pressure measurements were also taken from each dog with veterinary usage ossilometric device. The unhealthy dogs? urine sediment examination which included >10 leucocytes in the high power field, bacteriologic examinations were done. After bacteriologic examination, Escherichia coli was mostly detected in urine samples. With the comparison of urine stick test, urine protein creatinine ratio and microalbuminuria in this study, it was agreed that microalbuminuria test was the most trustable and practical method. It was also determined that microalbuminuria levels were detected from the many factors like age and nutrition. Except microalbuminuria, the urinary enzymes especially NAG and AAP, were markedly elevated in dogs with urologic diseases. Because of this reason, it was approved that the parameters that were controlled in this study, can be easily used in routine veterinary usage. Thereby, with the early detection of renal diseases, it was aimed to increase the duration of life span and life quality of animals.
Benzer Tezler
- Kedilerde üst üriner sistem hastalıklarının değerlendirilmesinde doppler ultrasonografinin kullanılması
Usage of doppler ultrasonography in the evaluation of upper urinary system diseases in cats
HİKMET ELİF ÇAMLI
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Veteriner HekimliğiKırıkkale ÜniversitesiCerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KUMANDAŞ
- Sağlıklı ve pyometralı köpeklerde uterus dokusunda miR-155, miR-451'in ifadelenme düzeylerinin belirlenmesi
Determination of expression levels of miR-155, miR-451 in uterus tissue of healthy dogs and those with pyometra
İSMAİL BERGUTAY KALAYCILAR
Doktora
Türkçe
2024
Genetikİstanbul Üniversitesi-CerrahpaşaVeteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HASRET YARDİBİ
- Kedi ve köpek böbrek lezyonlarının patomorfolojik ve immunohistokimyasal yöntemlerle karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative investigation of kidney lesions of cat and dog with pathomorphological and immunohistochemical methods
TUNCER KUTLU
Doktora
Türkçe
2017
Veteriner HekimliğiAnkara ÜniversitesiPatoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GÜNAY ALÇIĞIR
- Kedi ve köpeklerde üriner sistemin cerrahi hastalıkları üzerinde karşılaştırmalı araştırmalar
Başlık çevirisi yok
METİN KAYA
Doktora
Türkçe
1985
Veteriner Hekimliğiİstanbul ÜniversitesiCerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AKIN FİNCİ
- Geriatrik hasta köpeklerde fiziksel, biyokimyasal ve radyolojik bulguların değerlendirilmesi
The assessments of physical, biochemical and radiologic findings in the patients with geriatric dogs
ALİ EVREN HAYDARDEDEOĞLU
Doktora
Türkçe
2012
Veteriner HekimliğiAnkara Üniversitesiİç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ASLAN KALINBACAK