Erken mobilizasyon uygulanan akut miyokard infarktüslü hastalarda yaşam kalitesi ölçütleri ile 6 dakika yürüme testindeki değişimler ve birbirleriyle ilişkisi
Differences in quality of life instruments, 6 minute walk test and their correlations with each other in early mobilized patients with acute myocardial infarction
- Tez No: 247505
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA NİLGÜN GÜRSES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Kardiyoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut Miyokard ?nfarktüsü, 6 Dakika Yürüme Testi, MacNew? KalpHastalığı Sağlıkla ?lgili Yasam Kalitesi Anketi, Kısa Form-36, Kardiyak Rehabilitasyon
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
AMAÇ: Akut Miyokard ?nfarktüs'lü (AM?) hastalarda yatıs sonrasında yasam kaliteleriniölçmek ve yatıs sırasında uygulanan erken mobilizasyon ve kardiyak rehabilitasyonprogramının (EMKR) hastaların yasam kaliteleri ile ilgili görüslerine etki edip etmediğiniincelemektir. Ayrıca program sırasında aktivite düzeylerinin gelisip gelismediğini 6 dakikayürüme testi (6DYT) ile test ederek yasam kalitesi ölçütleri ve 6 DYT arasındaki iliskiyiarastırmaktır.GEREÇ VE YÖNTEM: AM? tanısıyla yatırılan 30 hasta 6 Adımlık EMKR programına alındı.Hastalar rehabilitasyondan önce Kısa Form-36 (KF-36) ölçeğini ve ?MacNew? Kalp HastalığıSağlıkla ?lgili Yasam Kalitesi Anketi'ni (?MacNew?) doldurdular. Programın IV. adımındamobilize olduklarında 6 DYT uygulandı. Hastalar taburcu olmadan önce yasam kalitesianketleri ve yürüme testi tekrarlandı.BULGULAR: ?MacNew? Anketinin fiziksel ve sosyal bölümünde anlamlı bir düsme saptandı(p0.05).SONUÇ: AM?'lü hastalarda; iyi bir medikal bakım ve EMKR uygulaması hastaların hastaneiçi yasam kalitelerinin hastane öncesine göre kötülesmemesini sağlamıstır. 6 DYT erkenmobilizasyon ve kardiyak rehabilitasyon programının etkinliğini değerlendirmede basarılıolmus ve anlamlı gelisme görülmüstür. Ancak yasam kalitesi anketlerindeki sorular direkfiziksel aktiviteyi yansıtmadığı için 6 DYT ile aralarında iliski bulunamamıstır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The purpose of the study is to investigate quality of life (QoL) afterhospitalization and to detect whether early mobilization and cardiac rehabilitation (EMCR)programme applied during hospitalization has any effect on the perspectives of patients?quality of life in patients with Acute Myocardial ?nfarction (AMI). Besides, to test whethertheir activity levels have improved or not during the program with 6- minute walk test(6MWT) and to study the relationship between instruments of QoL and 6MWT.METHOD: Thirty patients diagnosed with AMI was performe to 6-Step EMCR program.Before rehabilitation, patients filled the Short Form-36 scale (SF-36) and MacNew HeartDisease Health-related Quality of Life (MacNew) Questionnaire. In the fourth step of theprogram, 6 MWT has been applied when they became mobilized.