Yerleşim sıklığı ve tüylenmenin broiler performansına etkileri
Effects of stocking density and feathering on broiler performance
  1. Tez No: 247536
  2. Yazar: İLKER KAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Broiler, yerleşim sıklığı, yemden yararlanma, karkas, et kalitesi, Broiler, stocking density, feed conversion ratio, carcass, meat quality
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, Eskişehir'deki Göngören Tavukçuluk İşletmesi'nde yetiştirilen hibrid (Ross 308) broilerler üzerinde yerleşim sıklığı ve tüylenmenin broiler performansına etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmadaki broilerler yerleşim sıklığına göre A (10 broiler/m²), B (13 broiler/m²) ve C (16 broiler/m²) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Her yerleşim sıklığındaki gruba 500 adet civciv konmuştur. Tüm gruplara ortak bir bakım ve besleme programı uygulanmıştır. Kesim ve karkas özellikleri ve et kalitesi ile ilgili özelliklerin belirlenmesi için ise her yerleşim sıklığındaki gruptan 5 dişi ve 5 erkek olmak üzere toplam 30 broiler rastgele seçilmiştir. Civcivlerin canlı ağırlık artışı, telek sayısı ve telek uzunluğu ölçümleri haftalık; yem tüketimi ve ölen civcivler günlük olarak kaydedilmiştir. Çalışmadaki A, B ve C gruplarındaki broilerlerin42. günde kesim öncesi ortalama canlı ağırlıkları sırasıyla 2395,70 g, 2379,60 g ve 2284,90 g olarak tespit edilmiştir. Kesim canlı ağırlığı üzerine yerleşim sıklığının etkisi önemsiz bulunmuştur. 42. gündeki toplam yem tüketimleri sırasıyla 4407,75 g,4433,89 g ve 4430,09 g olarak tespit edilmiştir. 42. günde yemden yararlanma oranları A, B ve C gruplarında 1,80, 1,82 ve 1,83 olarak tespit edilmiştir. Et kalitesi ile ilgili olarak incelenen pH değeri, pişirme kaybı, pik kesme kuvveti, L, a, b özelliklerine ait A, B ve C gruplarının etkisi istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Canlı ağırlık artışı ile telek uzunlukları arasında 1., 2., 3. ve 6. haftalar önemli düzeyde pozitif korelasyon, canlı ağırlık artışı ile telek sayıları arasında ise 3., 4., 5. ve 6. haftalarda önemli düzeyde pozitif korelasyon tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda broilerlerin uygun koşullar sağlandığı takdirde yerleşim sıklığının artırılmasında ciddi sorunlar ortaya çıkmayacağı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is carried out in order to determine the effects of stocking density and feathering on the performance of hybrid (Ross 308) broilers reared in Güngören Tavukçuluk in Eskişehir. The broilers in the study was separated in three groups according to their stocking density, named A (10 broilers/m2), B (13 broilers/m2) andC (16 broilers/m2). 500 chicks were put in each group of stocking density. All groups were applied a common care and feeding program. In order to determine the features of slaughtering and carcass quality as well as the characteristics of meat quality,30 broilers were randomly selected as 5 females and 5 males from each group. The live weight gain, numbers of pinions and the length of pinions were recorded weekly while the feed consumption and the death chicks were recorded daily. Before slaughtering the average live weights on the 42nd day of the broilers in A, B, and C groups were determined as 2395.70 g, 2379.60 g, and 2284.90 g respectively. The effect of stocking destiny on live weight was determined insignificant. Total feed consumption on the42nd day was determined as 4407,75 g, 4433,89 g, and 4430,09 g respectively. On the 42nd day, the feed conversion ratios were determined as 1.80, 1.82 and 1.83 in the groups A, B, and C, respectively. The effects of features of pH value, cooking loss, Warner-Bratzler shear force value, L, a, b regarding to the meat quality of groups A, B, and C were found insignificant statistically. It is found that there is a significant positive correlation in the weeks 1, 2, 3, and 6 between the live weight gain and length of pinions, as well as there is a significant positive correlation in weeks 3, 4, 5, and 6 between the live weight gain and numbers of pinions. As a result of study, it is understood that the increase in the stocking density would not cause serious problems if the appropriate conditions are provided.