Etlik piliçlerde yerleşim sıklığı ve tünek kullanımının, bacak sağlığı, davranış özellikleri, göğüs eti kalitesi ve raf ömrü üzerine etkisi
Effects of using of perches and stocking density on leg health, behavior characteristics, breast meat quality and shelf life in broilers
  1. Tez No: 596655
  2. Yazar: DORUK TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, yerleşim sıklığı, tünek, tibia, et kalitesi, raf ömrü, Broiler, stocking density, perch, tibia, meat quality, self life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, etlik piliçlerin performansı, bacak sağlığı, bazı davranış özellikleri, göğüs eti kalitesi ve raf ömrü üzerine tünek ve yerleşim sıklığının etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Günlük yaşta karışık cinsiyette (♀-♂) toplam 696 etlik civciv (Ross 308) tünek kullanımına göre rastgele iki gruba ayrılmıştır:1) Tünekli grup, 2) Tüneksiz grup. Her grup 3 farklı yerleşim sıklığından oluşmaktadır (12, 16 ve 20 piliç/m2). Denem 2x3 faktöriyal deneme desenine göre oluşturulmuştur. Galvanize çelikten yapılmış yatay tünekler kullanılmıştır. Her kanatlı için en az 25 cm' lik bir tünek alanı ayrılmıştır. Canlı ağırlıklar (CA) bireysel olarak 21 ve 42. günlerde tartılmıştır. Yem tüketim verileri (YT) bölme esasına göre saptanmıştır. Ölümler günlük olarak kaydedilmiştir. Deneme süresince kanatlıların tüneme ve agresif davranışları video kayıtlarından incelenmiştir. Hareketsiz kalma tepkisi 21 ve 40. günde, yürüme skoru 39. günde değerlendirilmiştir. Kesimden sonra, et kalite parametreleri, göğüs etinin toplam mikroorganizma saıyısı ve raf ömrü belirlenmiştir. Bunlara ek olarak, tibia kemiği özellikleri, ayak tabanı yangısı, altlık özellikleri ve tünek kullanım sıklığına ilişkin veriler toplanmıştır. CA, CAA ve YT düşük yerleşim sıklığından etkilenmiştir. YYO, ölüm oranı, yürüme skoru, hareketsiz kalma tepkisi, tibia kemiği özellikleri, ayak tabanı yangısı, göğüs eti renk parametreleri yerleşim sıklığından da tünekten de etkilenmemişlerdir. Yüksek yerleşim sıklığı piliçlerin CA, CAA ve YT'lerini olumsuz etkilemiştir. Yerleşim sıklığı ve yaşın tünek kullanım sıklığı üzerinde etkili olduğu anlaşılmıştır. Sonuçlar, etlik piliçlerde tünek kullanım oranı düşük olmasına rağmen yüksek yerleşim sıklığının tünek kullanımını önemli düzeyde artırdığını göstermiştir. Bu umut verici deneysel sonuçlar ticari üretimde henüz tam anlamıyla bir uygulama alanı bulamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of perches and stocking density on performance, leg health and some behavior characteristics, breast meat quality and shelf life of broiler chickens. A total of 696 one-day old mixed sexes (♀-♂) broiler chickens (Ross 308) were randomly divided into two groups according to the use of perches:1) Group with perches, 2) Group without perches. Each group consists of 3 different stocking densities (12, 16 and 20 birds /m2). The experiment was set up in a 2×3 factorial randomised designChicks were assigned to 18 pens in a two perch treatment (with perch-without perch) - three socking density (12, 16 and 20 birds /m2) with three replications. The horizontal perches made of galvanised steel were used. A minimum of 25 cm of perch space per bird was reserved. Body weight (BW) was weighted individually on 21 and 42 days. Data on feed consumption (FC) was determined on pen basis. Mortality was recorded daily. During the experiment, the perching and aggressive behaviors of birds were examined from the video recordings. At 21 and 40 d, Tonic Immobility response (TI) and on d 39 gait score were assessed. After slaughter, meat quality parameters, total microorganism counts and the shelf life of breast meat were determined. In addition to these, data were collected on tibia bone characteristics, footpad dematitis, litter characteristics and the frequency of perch utilization. According to the results, BW, BWG and FC were affected by stocking density. Feed conversion ratio, mortality rates, gait score, TI response, tibia characteristics, footpad dermatitis and breast meat color parameters were affected neither by stocking density nor by perches. High stocking density affected negatively BW, BWG and FC of broilers. It was realized that the effects of stocking density and age on the frequency of perch utilization were significantly effective. The results showed that the high stocking density increased significantly the perch utilization although the rate of perch use in broiler chickens found low. These promising experimental results have not completely been field of application commercial production yet.