Kayseri'de satışa sunulan çiğ süt numunelerinde Listeria spp. varlığının klasik kültür yöntemi ile belirlenmesi
Detection of Listeria spp. in raw milk samples retailed in Kayseri by cultural technique
- Tez No: 247579
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YELİZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Veteriner Hekimliği, Food Hygiene and Technology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Listeria monocytogenes, Çiğ süt, ISO 11290-1/A1-2004, Listeria monocytogenes, Raw milk, ISO 11290-1/A1-2004
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada Kayseri'de, sokak sütçüleri tarafından açık olarak satılan 50 çiğ süt örneğinde Listeria spp. varlığının klasik kültür tekniği ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında toplanan çiğ süt örnekleri ISO 11290-1/A1-2004'da önerilen izolasyon metoduna göre analiz edilmiştir. Elde edilen izolatlar microbact test kiti kullanılarak tür düzeyinde identifiye edildi. Yapılan biyokimyasal test sonuçlarına göre çiğ süt örneklerinin 11 tanesinin (%22) Listeria türleri ile kontamine olduğu, bunlardan 6'sının (%12) sadece L. monocytogenes ile, 3 tanesinin (%6) sadece L. ivanovii ile, 1 tanesinin(%2) sadece L. seeligeri ile, 1 tanesinin(%2) ise hem L. monocytogenes hem de L. grayi ile kontamine olduğu belirlenmiştir. Genel olarak 50 çiğ süt örneğinden toplam 7 tanesinin (%14) L. monocytogenes ile kontamine olduğu, ortaya konmuştur.Çalışmada elde edilen verilere göre, Kayseri'de sokakta satılan çiğ sütlerin Listeria monocytogenes ile önemli düzeyde (%14) kontamine olduğu tespit edilmiştir. Kayseri ilinde sokakta ve açıkta satışa sunulan çiğ sütlerin ısı işlemi uygulanmadan veya yetersiz ya da hatalı ısıl işlem uygulanmak suretiyle tüketildiği durumlarda, duyarlı bireylerde listeriozis oluşturma potansiyeli taşıdığı ve halk sağlığı bakımından önemli bir tehlike olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study evaluated the incidence of L. monocytogenes in 50 raw milk samples sold at retail in Kayseri. Raw milk samples were examined as recommended by Listeria monocytogenes detection method of ISO 11290-1/A1-2004. Obtained isolates were identified at spp. level with Microbact test kit. The results yielded that 11(22%) of raw milk samples were found contaminated with Listeria spp. whereas 6 (12%), 3 (6%), 1(2%) and 1(2%) of which were found contaminated with only L. monocytogenes, only L. ivanovii, only L. seeligeri and both L. monocytogenes and L. grayi respectively. Overall, 7 (14%) of 50 raw milk samples were found contaminated with L. monocytogenes.In the present work the incidence of L. monocytogenes in raw milk samples (14%) sold at retail in Kayseri found to be significantly high. The results of this study indicated that the risk associated with the presence of L. monocytogenes in raw milk must be evaluated in relation to the its final destination. When milk undergoes improper or inadequte heat treatment, or when used without any heat treatment, it can be hazardous for public health.