Tam seramik alt yapı materyallerinin sitotoksisitelerinin incelenmesi
Evalution of cytotoxicity of all ceramic substructure materials
  1. Tez No: 247581
  2. Yazar: KEREM KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KESİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gingival Fibroblast, MTT, Tam Seramik, Gingival Fibroblast, MTT, All Ceramic
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu in vitro çalışmada, klinikte yaygın olarak kullanılan tam seramik alt yapı materyallerinin gingival fibroblast hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisi araştırılmıştır.MTT [3,(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazoliumbromide] hücre proliferasyon testi için, altı farklı tam seramik seramik alt yapı materyali (In-Ceram Alumina, In-Ceram Zirkonya, Turkom Cera, Finesse, Zirkonzahn, IPS E.max) gingival fibroblast hücreleri ile farklı sürelerde inkübe edilmiştir.MTT test analizinde, DMSO (Dimetil Sülfoksit) negatif kontrol grubu olarak ve gingival fibroblast hücreleri içeren kuyucuklardaki fenol red içermeyen DMEM (Dulbeco's Modified Eagles Medium) pozitif kontrol grubu olarak kullanılmıştır.MTT test sonuçlarına göre, In-Ceram Alumina, In-ceram Zirkonya, Turkom Cera ve IPS E.max pozitif kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı toksik etki gösterirken, Finesse ve Zirkonzahn'ın, pozitif kontrol grubuna göre toksik etkileri istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Seramik test grupları arasında sitotoksisite potansiyeli en fazla olan materyal IPS E.max olarak belirlenmiştir.Gruplar arasındaki karşılaştırmalarda, hücre proliferasyon bulgularına göre IPS E.max'in en sitotoksik, Zirkonzahn'ın ise en az sitotoksik materyal olduğu bulunmuştur.Yaşlandırmanın tam seramik alt yapı materyallerinin sitotoksik özellikleri üzerindeki etkisi karşılaştırıldığında, 1. günde In-Ceram Zirkonya ve Turkom Cera'nın, 2. günde IPS E.max'ın ve 1. haftada Zirkonzahn'ın yaşlandırma sonrası sitotoksik etkilerinin arttığı bulunmuştur. 2. haftada ise, IPS E.max'in sitotoksik etkisinin azaldığı tespit edilmiştir. Diğer zaman aralıklarında yaşlandırma işleminin sitotoksik etkiyi etkilemediği görülmüştür.Yaptığımız in vitro araştırmada, sabit protez restorasyonunda kullanılan yeni nesil tam seramik sistemlerin biyolojik olarak daha güvenli bir hale gelebilmesi için daha ileri çalışmalar yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this invitro study, the cytotoxic effects on gingival fibroblast cells of new generation metal free all ceramics intensively used in clinical practice, was investigated.For MTT cell proliferation test, six different all ceramic substructures (In-Ceram Alumina, In-Ceram Zirkonia, Turkom Cera, Finesse, Zirkonzahn, IPS E.max) were incubated with gingival fibroblast cells in different periods.In MTT test analysis, DMSO were used as negative controls and DMEM without fenolred in wells containing gingival fibroblast cells were used as positive control.According to MTT test results, In-ceram Alumina, In-ceram Zirkonia, Turkom Cera and IPS E.max showed statistically significant cytotoxic effect to positive control group, Finesse and Zirkonzahn showed not statistically significant cytotoxic effect to positive control group. Among ceramic test groups, IPS E.max was determined to be the most cytotoxic material in respect of the other test materials.In groups comparisons, according to cell proliferation results, IPS E.max was the most cytotoxic material and Zirkonzahn was the less cytotoxic material.Among aging on all ceramic substructure materials cytotoxic effects, first day cytotoxic effects of In-Ceram Zirkonia and Turkom Cera, second day cytotoxic effect of IPS E.max and second week cytotoxic effect of Zirkonzahn significantly increased after aging. Also second week cytotoxic effect of IPS E.max was significantly decreased. At different time periods, aging didn?t effect the cytotoxic potential.It was concluded that the biocompatibility of new generation all ceramic systems used the restoration of prosthetic devices has to be enhanced to reach a more safe biologic structure.