Ankara Kedilerine işitme testlerinin uygulaması ve işitme seviyelerinin değerlendirilmesi
Application of hearing test and evaluation of test results in turkish Angora Cats
- Tez No: 247583
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ALBASAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bera, Ankara kedisi, Sensörinöral sağırlık, Kedilerde sağırlık, Bera, Turkish Angora cats, Sensorineural deafness, Deafness in cats
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Çalışmanın materyalini Atatürk Orman Çiftliğinden ve sahiplerinden temin edilen 9 adet Ankara kedisi ile 1 adet melez sokak kedisi oluşturdu. Bu kedilerin 3 tanesi yetişkin, 7 tanesi de yavru idi. Ankara kedilerinde herediter olarak aktarılan sağırlığın varlığı BERA işitme testi (beyin sapı uyarılmış odyometresi) ile değerlendirildi. Uygulamalar iki ayrı hastanede genel anestezi altında yapıldı. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi K.B.B bölümü Odyoloyi Ünitesinde yapılan çalışmada Medelec Snergy markalı cihaz, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan çalışmada ise Vivosonic marka cihaz kullanıldı. Kedilere desibel ses basınç düzeyi (db SPL) ile çeşitli seviyelerde uyaranlar verilerek işitme seviyeleri tespit edildi. Test sonuçları odyogramlar şeklinde alındı. Hiç bir kedide bilateral sağırlık tespit edilemedi. Ankara kedilerinin %77,7'nde (9 kediden 7'sinde) tek taraflı sağırlık (unilateral sağırlık) tespit edildi ve bu kediler kısmi işiten hayvanlar olarak değerlendirildi. Ankara kedilerinin %22,2'nde (9 kedinin 2'sinde) ve melez sokak kedisinde ise bilateral olarak işitmenin normal sınırlarda olduğu tespit edildi. Ankara kedilerinin beş tanesinin her iki göz rengi mavi, iki kedide bir göz rengi mavi diğer göz rengi kehribar ve diğer iki kedinin ise her iki göz rengi kehribar idi. Bu çalışma ile ilk kez Türkiye yerli kedi familyası içerisinde yer alan Ankara kedilerine BERA testi uygulanarak herediter sağırlığın varlığı ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın sonuçları bundan sonra konuyla ilgili yapılacak çalışmalara ışık tutması bakımından önemli görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Study cats consisted of 9 Turkish Angora cats and 1 stray mixed cat that were obtained from ATATURK Farm Forest and client-owned. Of 10 cats, 3 were adult, and 7 were kitten. The hereditary deafness in Angora cats was evaluated with BERA hearing test. Application of hearing test was performed under general anesthesia in two different hospitals. Medelec snergy branded device in audiology unit of the Medical Faculty Hospital of the Fatih University and vivosonic branded device in Regional Education and Research Hospital of Erzurum were used. In cats, hearing levels were determined via db SPL (decibel SPL) stimuli at various levels. Test results were recorded as audiograms. Bilateral deafness was not determined in any cats. Unilateral deafness was determined in 7 of 9 Angora cats (77.7%), and those cats were called as partial deaf. Bilateral hearing was determined within normal limits in 2 of 9 Angora cats (22.2%), and one stray mixed cat. Of 9 Angora cats, five cats have blue eye color in both eyes; two cats have blue and amber eye colors in each eye; and two cats have amber eye color in both eyes. In this study, hereditary deafness was diagnosed with BERA test in Turksih Angora , one of domestic cat familia in Turkey. Results of this study can be used as a reference for the similiar studies.