Helicobacter pylori pozitif vakalarda interlökin-2 ve reseptör gen polimorfizmlerinin araştırılması
Investigation of interleukin-2 and receptor gene polymorphisms in helicobacter pylori positive patients
  1. Tez No: 247586
  2. Yazar: NESLİHAN ATAY KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF OZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, IL-2, polimorfizm, gastrik lezyonlar, Helicobacter Pylori, IL-2, polymorphism, gastric lesions
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Toplumun %70-95'inin mide antral mukozasında H.pylori bulunmakta ve H.pylori uygun ortam bulduğunda gastrik mukozada inflamasyona neden olmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre H.pylori'nin başta kanser olmak üzere gastrik lezyonlarla ilişkisi olduğu belirlenmiştir.Bu çalışmada Helicobacter Pylori pozitif hastalarda görülen Gastrik lezyonlarla interlökin-2 geni T-330G ve G+114T, interlökin-2 reseptör geni C-627 T polimorfizmlerinin ilişkisi araştırıldı.Çalışma için 78 hasta ve 42 kontrol grubu kullanıldı. Bu kişilerden alınan kan örneğinden DNA izole edildi. PZR yapıldı ve restriksiyon enzimleri ile PZR ürünleri kesilerek ürünler jel elektroforezinde koşturuldu ve sonuçlar değerlendirildi.Aşağıdaki sonuçlara ulaşıldı: IL-2 330 için TT, TG, GG genotipleri sırasıyla Hp(-) kontrollerde %36, %64, %0 ; Hp(-) hastalarda %47, %49, %4 ; Hp(+) kontrollerde %61, %25, %14 ; Hp(+) hastalarda %45, %52, %3 olarak bulundu. IL-2 114 için GG, GT, TT genotipleri Hp(-) kontrollerde %64, %22, %14; Hp(-) hastalarda %60, %22, %18; Hp(+) kontrollerde %57, %32, %11 ; Hp(+) hastalarda %52, %36, %12 olarak tespit edildi. IL-2RB için CC,CT,TT genotipleri Hp(-) kontrollerde %86, %7, %7; Hp(-) hastalarda %91, %7, %2; Hp(+) kontrollerde %86, %10, %4; Hp(+) hastalarda %82, %12, %6 olarak bulundu.Yapılan istatistiksel analiz sonucunda Hp(+) ve Hp(-) gastrik lezyonlu hastalarla IL-2 T-330G, IL-2 G-114T ve IL-2 RB gen polimorfizmleri arasında yüzde olarak anlamlı bir ilişki bulunurken istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç gözlenmedi. Daha geniş hasta grubundaki çalışmaların daha anlamlı sonuç vereceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
%70-95 of population has H.Pylori in the gastric antral mucosa and H.Pylori causes inflamation in the gastric mucosa if condiotions are okey. Results of different investigations show that H.Pylori is related to cancer and other gastric lesions.In this study, relations between interleukin-2 gene T-330G and G+114T and interleukin-2 receptor gene C-627T polymorphisms were investigated in H.Pylori patients.For the study, 78 Hp(-) and Hp(+) patients and 42 Hp(-) and Hp(+) control groups were used.DNA isolations done from the control and patients groups. PCR is proceed and PCR products were used for restriction analyses. Cleaved PCR product loaded on the gel elctrophoresis to run and results were evaluated.The gotten results are indicated below: Is for the IL-2 T-330G gene, TT, TG, GG genotypes %36, %64, %0 in Hp(-) controls, %47, %49, %4 in Hp(-) patients, %61, %25, %14 in Hp(+) controls, %45, %52, %3 in Hp(+) patients. Is for the IL-2 G+114T gene, GG,GT,TT genotypes %64, %22, %14 in Hp(-) controls, %60, %22, %18 in Hp(-) patients, %57, %32, %11 in Hp(+) controls, %52, %36, %12 in Hp(+) patients. Is for the IL-2RB C-627T gene, CC,CT,TT genotypes %86, %7, %7 in Hp(-) controls, %91, %7, %2 in Hp(-) patients, %86, %10, %4 in Hp(+) controls, %82, %12, %6 in Hp(+) patients, respectivelyWhile significant relations were found between IL-2 T-330G, IL-2 G+114T and IL-2RB gene polymorphisms in Hp(+) and Hp(-) gastric lesions patients as percentage, any significant relations were not found between Hp(+) and Hp(-) gastric lesions patients as a result of stasistic analyses. It is also believed that working with high number of patients will give much meaningfull resulting.